Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Arkivbilde. Per Rune Henriksen (Ap) i Stortingets spørretime. Foto: Ruud, Vidar
Arkivbilde. Per Rune Henriksen (Ap) i Stortingets spørretime. Foto: Ruud, Vidar les mer

Politikk

Nye Lofoten-slag venter i Ap

Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark sier nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå vendes blikket mot Nordland og Ap-årsmøtet i mars.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det kan bli et veldig viktig møte. Det er ingen tvil om at lokale hensyn vil veie tungt for landsmøtets vurdering, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen til NTB. Han sitter til daglig i energi- og miljøkomiteen, er tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet og ønsker konsekvensutredning.

– Arbeiderpartiet har alltid ment at petroleumspolitikken skal være kunnskapsbasert. Det er viktig å skille skarpt mellom konsekvensutredning og åpning for oljevirksomhet, sier han.

 Fakta om oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja

  • Diskusjonen om hvorvidt det skal åpnes for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, har rast siden midten av 1970-tallet.
  • Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet i disse områdene, og Ap ønsker å konsekvensutrede områdene. De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.
  • Høyre og Frp er i denne stortingsperioden bundet av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, som sier at det ikke skal åpnes for en konsekvensutredning av områdene.
  • Motstanderne frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæringen og turismen ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener sannsynligheten for et uhell er svært liten.
  • Oljedirektoratet anslår at det totalt finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.
 (©NTB)
Vis mer

Motbakke

Skulle Nordland Ap under årsmøtet i mars si nei til konsekvensutredning, slik Troms og Finnmark gjorde i helgen, vil motbakken bli bratt for oljetilhengerne i Arbeiderpartiet fram mot vårens landsmøte.

– Det er ingen signaler om at vi vil endre vår holdning om at en konsekvensutredning må på plass, men jeg skal ikke forskuttere noe, sier leder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap til NTB.

– Vår holdning per i dag er at vi mener det er riktig med en utredning for å finne ut om det er mulig og ønskelig med petroleumsvirksomhet i disse områdene. Men styret har sagt at hensynet til andre næringer skal tydeliggjøres. Det er uaktuelt for oss med oljevirksomhet dersom fiskeriressursene settes i fare, sier han.

At Troms Ap i helgen sa nei til konsekvensutredning, overrasket ham ikke. Men at Finnmark også sa nei, så han ikke komme.

– Nei, det var uventet, sier Skjæran.

Schjøttens hjemmebane

Finnmark Ap er den politiske hjemmebanen til Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, som er administrerende direktør i Norsk olje og gass. Han var ikke tilgjengelig for kommentar mandag, men flere lokale Ap-topper kritiserer søndagens to vedtak.

Harstad-ordfører Marianne Bremnes er blant dem.

– Jeg er mildt sagt kjempeskuffet, men ikke utslått. Det er tross alt landsmøtet som avgjør dette, sier hun til Harstad Tidende.

AUF-leder Mani Hussaini mener på sin side den lange striden om Lofoten har nådd et vendepunkt.

– Dette er et tydelig signal til ledelsen i Arbeiderpartiet. Troms og Finnmark Arbeiderparti sier nei, folket sier nei, og alle kommunene i Lofoten sier nei, framholder han.

Lofoten Oljeleting Finnmark Arbeiderpartiet Per Rune Henriksen Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.