Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Europols julekalender viser en ny ettersøkt person hver dag frem til julaften. Foto: Europol
Europols julekalender viser en ny ettersøkt person hver dag frem til julaften. Foto: Europol les mer

Utenriks

Julekalender avdekker Europas mest ettersøkte forbrytere én etter én

Her er julekalenderen du ikke ønsker å være en del av.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er populært med julekalender, og ifølge en undersøkelse fra DNB vil nordmenn i år kjøpe kalendere for 1,2 milliarder kroner.

Visstnok har det blitt en trend de siste årene at også voksne ønsker seg julekalendere. Det kan for eksempel være kalendere med en ny øl bak hver luke, eller ulike kosmetiske produkter. Prisen for en slik ferdiglaget kalender kan lett passere 1.000 kroner. 

Som en motvekt til kjøpepresset og «julehysteriet» har det lenge også vært populært med alternative julekalendere av ulike slag. 

Men like alternativ som Europols julekalender for 2016 er det knapt noen som har sett. Europol er EUs byrå for politisamarbeid mellom EU-landene og enkelte tredjeland. Norge har hatt en samarbeidsavtale med Europol siden 2001.

Europol har nemlig laget en julekalender der det vil dukke opp en ny etterlyst forbryter hver dag frem til julaften. Kalenderen kan du se både på Europols Facebook-side og Twitter-konto.

– La oss gjøre alles jul tryggere

Kalenderens overskrift er; “ Det er den mest fantastiske tiden på året ..... for å sperre inne Europas mest ettersøkte rømlinger.”

– Alle disse forbryterne er på rømmen, de flykter fra ansvar og straff. La oss gjøre alles jul tryggere ved å sette disse forbryterne bak lås og slå før ferien begynner, skriver Europol.

Den tvilsomme æren av å være førstemann ut er den 60 år gamle østerrikeren Tibor Foco som myrdet en prostituert i 1986. Han ble dømt til fengsel på livstid, men klarte å rømme i 1995. De som kommer med tips som fører til at Foco blir pågrepet kan vente seg en belønning på 2.900 euro (26.000 kroner) fra Europol.

I januar lanserte Europol en egen nettside med en oversiktmed navn og bilde på det mest ettersøkte personene i EU. Siden da har 24 ettersøkte personer blitt pågrepet, flere etter tips fra publikum. Alle personene i den noe spesielle julekalenderen finnes på denne oversikten.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør