Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Grethe Wittenberg Meier administrerende direktør i Privatmegleren.  Foto: Øyvind Elvsborg
Grethe Wittenberg Meier administrerende direktør i Privatmegleren.  Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Eiendom

- Boligprisveksten i Oslo kan sammenliknes med en overpriset aksje

Men boligeiere i Oslo sitter praktisk talt på gull, mener meglertopp.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

- Boligprisvekten i Oslo er helt ut av proposjoner og kan sammenlignes med en overpriset aksje, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

De nominelle boligprisene steg 0,1 prosent i november sammenliknet med oktober, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,8 prosent.

Etter en prisoppgang på 1,2 prosent i november, har boligprisene i Oslo steget hele 22 prosent det siste året. I oktober var 12 måneders veksten på 21,7 prosent.

En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,88 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

-  Psykologien har tatt helt overhånd og massehysteriet fører til at boligkjøpere overbyr hverandre. Forsøk på kupping og heftige budrunder er helt normalt, sier Meier. 

- Frykten som råder handler om at boligkjøperne er nervøse - med god grunn - for at boligene skal stige enda mer i pris den neste måneden, slik de har gjort i over lang tid, sier Meier. 

- Derfor sitter boligeiere i Oslo praktisk talt på gull

Uansett hvor mye de unge "spinker og sparer" vil de aldri ha mulighet til å være med på den galoppen som er i gang, mener Meier.

- De unge er rett og slett sjanseløse om de ikke vinner i lotto, har en overbetalt jobb eller har rike foreldre, sier Meier.

 Sammenlignet med andre storbyer i Norge er Oslo i en helt annen prisliga, påpeker meglertoppen. 

- Oppgangen kommer til å fortsette fordi tilbudet av boliger er på et minimum. Derfor sitter boligeiere i Oslo praktisk talt på gull, sier Meier.

- Mange av kjøperne er desperate

Oslo og deler av Østlandet er fortsatt lokomotivet i boligmarkedet, påpeker administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Omsetningstiden i Oslo er ekstrem med et snitt på 12 dager. Lav rente, boligunderskudd og sterk tro på boligmarked skaper et historisk etterspørselspress i Oslo, sier Geving.

Han opplever ikke at spekulanter dominerer markedet. 

- Mange av kjøperne er desperate førstegangskjøpere med støtte fra foreldre med høy boligkapital. Folk gir full gass for å komme seg på innsiden av markedet. Mange løper mange en risiko når de er med på den råsterke prisveksten i hovedstaden, sier Geving. 

Lavt utbud i Oslo

I november falt utbudet i Oslo til 807 boliger. Det er det laveste nivået siden juni, da det var 731 boliger til salgs. Til sammenlikning er det nå 627 boliger til salgs i Bergen og 469 i  Stavanger.

Slik har utbudet av bruktboliger i Oslo utviklet seg siden nyttår:

Januar 2016: 1146 boliger til salgs

Februar: 1241

Mars: 1096

April: 1245

Mai: 1096

Juni: 731

Juli: 819

August: 859

September: 812

Oktober: 1052

November: 807

- Veldig skremmende å se tallene for Oslo

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank i SR-bank er skremt over at boligprisene i Oslo og Østlandsområdet fortsetter å stige.

-Det er veldig skremmende å se tallene for Oslo. Når en hovedstad opplever en prisvekst på 22 prosent i løpet av et år, så begynner man å lure litt på både de som lager reguleringsplaner og på utbyggerne. Man skulle tro at det var lettere å få til utbygging i et stor område som hovedstadsregionen enn på mindre områder, sier Knudsen.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo Boligsalg Boligkjøp Boligpriser Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer