Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utstrekningen av havisen i Arktis har aldri vært mindre i november måned. Foto: Dirk Notz/AP/NTB scanpix
Utstrekningen av havisen i Arktis har aldri vært mindre i november måned. Foto: Dirk Notz/AP/NTB scanpix les mer

Miljø

Minste isutstrekning i november i Arktis

Utstrekningen av havisen i Arktis i november var på det laveste som er målt noensinne for den måneden. Minkende havis kan føre til kraftig reduksjon i isbjørnbestanden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Med vinteren i anmarsj, er det vanlig at havisen i Arktis begynner å fryse til igjen, men i år har det altså gått motsatt vei i det viktige havområdet nord for Norge. I det som normalt skal være en kald måned, har isen i Barentshavet krympet med 50.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Finnmark fylke.

Havisen i Arktis målte totalt 9,1 millioner kvadratkilometer i november, 800.0000 mindre enn rekorden fra 2006 og det laveste siden satellittmålingene startet i 1979. Forskjellen er et like stort areal som Norge og Sverige til sammen.

Syv negative rekorder

2016 har vært et dårlig år for havisen i nord, og november er den syvende måneden der det settes minimumsrekord, ifølge amerikanske National Snow and Ice Data Center.

– Det er helt vilt det som skjer der oppe. Det er ille, sier havforsker Jennifer Francis ved Rutgers University. Tidligere er det påvist en sammenfall mellom isutviklingen i Barentshavet og ekstremvær lenger sør.

– Det er nesten helt sikkert at vi vil se uvanlige værhendelser denne vinteren, sier Francis.

Noen steder i Arktis var lufttemperaturen 10 grader høyere enn normalt, mens havtemperaturen var 4 grader over normalen, noe som hindrer ny havis fra å bli dannet.

Avhengig av isen

En rapport som ble lagt frem onsdag, viser at den krympende havisen bidrar til å true isbjørnbestanden. Den første systematiske vurderingen av hvordan de to faktorene henger sammen, viser at det er 70 prosent risiko for at isbjørnbestanden vil bli redusert med mer enn 30 prosent i løpet av de neste 35 årene. Den perioden tilsvarer tre generasjoner for arten, som er klassifisert som «sårbar» og som i dag anslås å bestå av rundt 16.000 dyr.

– Isbjørner er avhengige av havisen for de fleste aspekter av sitt livsløp, heter det i rapporten. Den er publisert i «Biology Letters» fra den britiske vitenskapsforeningen The Royal Society og samler 35 år med satellittdata over havisen og kjente endringer i 19 separate bestander av isbjørn i ulike deler av Arktis.

En av de viktigste funksjonene isen har for bjørnene er at det er fra isen de jager sel, et byttedyr som kan svømme fra isbjørnene i åpen sjø.

Arktis Barentshavet The Royal Society Ice Data Center Rutgers University Miljø
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.