Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
«PRÆKES». Leder i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, vil ikke ha noen
«PRÆKES». Leder i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, vil ikke ha noen "hygge" med Riksmålsforbundet før de går inn for å likestille nynorsk og norsk bokmål.  Foto: Noregs Mållag les mer

Finans

- Under ein slik «hyggekveld» under falske premiss vil eg kunne bli fly forbanna

Riksmålsforbundet henger med geipen etter Norges Mållags saftige invitasjonsavvisning. - Vi er ikke spesielt fintfølende, men dette synes vi er bare trist, sier forbundet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Noregs Mållag og Riksmålsforbundet har denne gang latt språktvistene gå ut over de sosiale begivenhetene.

Leder for Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, avviste kontant en invitasjon til Riksmålsforbundets Litterturpris og middag i Fredrikstad 29. oktober, ifølge en artikkel på Riksmålsforbundets nettsider 2. desember.

"Eg blir spurd om eg har «mulighet» til å hygge meg saman med dykk under middagen. Den dagen Riksmålsforbundet reelt går inn for lik behandling av bokmål og nynorsk i det norske skoleverket – altså går inn for at alle elevar skal få opplæring i dei to offisielle målformene heilt til dei går ut vidaregåande skole med to likeverdige eksamenar til slutt, er eg i stand til å hygge meg saman med forbundet", svarer Aasbrenn under tittelen "Hællæ i Riksmålsforbundet".

Trond Vernegg, advokat og tidligere journalist. Han har vært formann i Riksmålsforbundet siden 1990. Foto: Per Thrana

Riksmålsforbundsleder Trond Vernegg, som har lagt ut hele svaret fra mållaget, mener det er viktig å snakke sammen og utveksle oppfatninger, uenighet til tross.

"Derfor ønsker vi dialog mellom alle dem som brenner for norsk språk, hva enten det er nynorsk, bokmål eller riksmål. Viktigst er å fremme god språkbruk, skriver Vernegg under titttelen "Trist svar fra lederen i Noregs mållag".

Aasbrenn frykter konsekvensene ved å delta i Rikmålsforbundets form for "hygge".

 "Det er ingen logikk i at barn/unge skal kunne velje bort «en viktig del av norsk kultur» i skolen, og det kan heller ikkje vere rett at foreldra skal kunne velje bort denne «viktige» delen for barna sine. Eg er ein person av taterblod, med høg rettferdssans og temperament. Under ein slik «hyggekveld» under falske premiss vil eg kunne bli fly forbanna på det som blir sagt. Da kan hygga lett gå fløyten. Prekæs", skriver Aasbrenn.

Vernegg  vektlegger på sin side troen på dialog, respekt for meningsmotstandere og høvelig fremferd.

"Vi er ikke spesielt fintfølende, men dette synes vi er bare trist", skriver lederen i artikkelen.

Saken ble også omtalt i NRK «Dagsnytt 18» onsdag. Vernegg har tidligere skrevet om språkbruk i Dagens Næringsliv.

Noregs Mållag Magne Aasbrenn Riksmålsforbundet Trond Vernegg Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.