Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Gunnar Blöndal
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Makroøkonomi

Mener Norges Bank må kutte

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener Norges Banks anslag for både investeringer, lønnsutvikling og inflasjon er altfor optimistiske.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen mener det er åpenbart at Norges Banks prognoser tidligere i høst for utviklingen i norsk økonomi ikke vil slå til.

–Ja, vi mener de har vært for optimistiske. Veksten i Norge er både svak og veldig skjør. Det er få vekstdrivere ut over den kraftige økningen i boliginvesteringer. På sikt er det ikke bærekraftig. Vi må ha andre ting å leve av enn bare å bygge boliger for hverandre. Dessuten er videre oppgang i boliginvesteringene avhengig av høye og gjerne stigende boligpriser. Det kan fort snu, sier hun.

–Boliginvesteringenes andel av bnp er i ferd med å passere oljeinvesteringenes andel. Og oljeinvesteringene faller videre i 2017 og mer enn vi trodde for bare et halvt år siden, sier hun.

Må kutte

Due-Andresen mener Norges Banks anslag for investeringsvekst på 5,5 prosent i 2017–2019 er veldig frisk.

–Gjennomsnittet for de siste tre årene har vært på 2,5 prosent. Også lønnsforventningene fra Norges Bank er friske. De tror vi skal tilbake til gamle høyder med en lønnsvekst på fire prosent. Selv ikke partene i arbeidslivet tror på dette; de opererer med rundt tre prosent. Det er vesentlig lavere enn Norges Bank ser for seg. Dette blir Norges Bank nødt til å justere ned. Og dette vil også trekke kjerneinflasjonen ned. Derfor tror vi Norges Bank må justere ned prognosen for inflasjon ganske mye. Også rentebanen regner vi med blir nedjustert på rentemøtet neste torsdag, sier hun.

–Vi tror ikke Norges Bank vil komme med et rentekutt allerede neste torsdag, men vi mener redusert rentebane vil øke sannsynligheten for et rentekutt. Og vi tror dette rentekuttet vil komme i løpet av første halvår, sier hun.

Hør podkast om Bensin, diesel, el-bil eller hybrid. Det har sjelden vært vanskeligere å kjøpe ny bil i Norge.

Stortinget har igjen endret bilavgiftene. DNs biljournalist Embret Sæter forteller deg hvilken bil du bør kjøpe i 2017 for å få mest kjøring for pengene.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DVNtv:

 

Kari Due-Andresen Norges Bank Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.