Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Milliardær Torstein Tvenge (til høyre) og sønnen Magnus (til venstre) er med når Arctic-megler Grunde Eriksen hopper av og satser som investor. Foto: Christopher Olssøn
Milliardær Torstein Tvenge (til høyre) og sønnen Magnus (til venstre) er med når Arctic-megler Grunde Eriksen hopper av og satser som investor. Foto: Christopher Olssøn les mer

Børs

Satser på egen hånd

Først fikk Grunde Eriksen meglerkundene inn i Bank Norwegian. Nå får han med milliardær Torstein Tvenge og andre i sitt eget investeringsselskap og satser på videre kursoppgang.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Aksjemegler Grunde Eriksen (43) var med da et knippe topper og ansatte i SEB i Norge brøt ut og etablerte Arctic Securities for ni år siden. Siden har de bygget meglerhuset til en kjempesuksess. Nå hopper Eriksen av og etablerer sitt eget investeringsselskap, Altitude Capital as.

– Det er et investeringsselskap som jeg leder, som vi har startet sammen, sier Eriksen.

Med på laget er blant andre milliardær og storinvestor Torstein Tvenge og hans sønn Magnus Tvenge, Sector Asset Management-partner Endre Ording Sund, hedgefondforvalter Svein Rune Høgset og flere andre investorer.

– Dette er mennesker jeg har kjent lenge, og som dels har vært kunder lenge. Så når jeg skulle slutte var det flere som spurte om de kunne bli med, sier Eriksen.

Grunde Eriksen

Alder: 43 år

Aktuell: Starter eget investeringsselskap

Bakgrunn: Begynte som fersk siviløkonom fra NHH i Enskilda Securities, og ble etter ni år i SEB Enskilda med da Mads Syversen og andre etablerte Arctic Securities i 2007. Har jobbet i Arctic i ni år.

Vis mer

Den største medinvestoren er Geir Hjellvik, tidligere finansdirektør i det lille oljeselskapet Revus. Han eier rundt 1/3 av aksjene og vil være jevnstor med Eriksen. 

Hjellvik har de seneste årene tjent godt på sine investeringer, og fikk i 2015 et resultat i sitt investeringsselskap på 63 millioner kroner. Ved årsskiftet hadde han en urealisert gevinst på 54 millioner kroner på sin portefølje på til sammen 156 millioner kroner.  

Bank Norwegian for 100 mill.

Oppfinansieringen av Altitude Capital skjer ved at investorene legger inn aksjer i Altitude Capital. Den suverent største posten er Bank Norwegian-eierselskapet Norwegian Finans Holding, og Altitude Capital er i dag bankens 19. største aksjonær, med 1,3 millioner aksjer. Det tilsvarer på dagens kurser aksjer for 100 millioner kroner.

– Mange av dem som er med var aksjonærer i Bank Norwegian, sier Eriksen.

Bank Norwegian har vokst kraftig på forbrukslån, og verdien av selskapet har gått til himmels. Eriksen var med og skapte et marked for Bank Norwegian-aksjen fra 2007 og han kjøpte 450.000 aksjer i forbrukslånsbanken i 2011, til 2,20 kroner aksjen. Siden solgte han 50.000 aksjer ganske tidlig, noe han sier han angrer på i dag.

Aksjemegler Grunde Eriksen etablerer investeringsselskapet Altitude Capital as.  

– Det er mange som hørte på meg, og ble sittende veldig lenge – og som fortsatt er der.

– Det har vært en helt fantastisk reise, sier han.

Så langt i 2016 har Bank Norwegian-aksjen steget 56 prosent og forbrukslånsbanken er verdt mer enn 14 milliarder kroner. 

– Det er den aller største eksponeringen i selskapet, det er en grunn til det, sier Eriksen, som selv legger inn Bank Norwegian-aksjer for rundt 37 millioner kroner i selskapet. 

Har vokst alt det kan

Verdsettingen av forbrukslånsbanken i dag tilsvarer ni ganger hans anslag for inntjeningen neste år, og Eriksen sier han tror på høyere vekst enn de fleste aksjeanalytikerne. 

– Selskapet har vokst med så mye det har vekstkapasitet til innen kapitalrammer de siste årene. Helt siden oppstart har de vokst alt de kan hele veien. Neste år har de vekstkapasitet på 13 milliarder kroner (i utlån, red.anm.), analytikerkonsensus er cirka syv milliarder, og jeg ligger på ti. Hvis jeg får rett, kommer resultatet for 2017 langt over konsensus, sier Eriksen.

Blant andre hovedsatsinger i Altitude Capital er Asetek, som leverer datakjøleløsninger basert på væske og ikke luftkjøling, lakseselskaper som Grieg Seafood, seismikkselskapet Magseis, og inkassoselskapet B2 Holding.

– Helt fantastisk

Eriksen tror den største risikoen for Bank Norwegian er en rask og kraftig renteoppgang, som sender boligprisene nedover. Han ser imidlertid lyst på Bank Norwegians fremtid, og at de på lang sikt vil fortsette å følge flyselskapet Norwegian videre fra dagens fire markeder. 

– Jeg tror mye av mediedekningen rundt forbrukslån ikke er negativt underliggende for sektoren. At det skal komme restriksjoner på markedsføring etc. det er antageligvis bare sunt, og jeg tror det er priset inn i aksjen for lengst, sier han.

– Selskapet er så kostnadseffektivt og bra drevet at det er helt fantastisk, legger han til.

Eriksen tror Bank Norwegian vil overraske med sterke resultater og fortsatt høy utlånsvekst de neste kvartalene, fordi banken har fått mye «reklame» i media den siste tiden, og boligmarkedet og makroforholdene i Norden er positive.  

– Det er nok en av de største fintechsuksessene i hele Norden. Jeg kjenner ikke til noen andre nystartede selskaper de siste 15–20 årene i norsk næringsliv som har hatt en sånn reise, sier han.

Grunde Eriksen Bank Norwegian Arctic Securities Torstein Tvenge Norge Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.