Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

IEA venter mangel på olje

Fatih Birol, administrerende direktør i IEA, venter økt etterspørsel av olje.  Foto: Adrian Nielsen
Fatih Birol, administrerende direktør i IEA, venter økt etterspørsel av olje.  Foto: Adrian Nielsen les mer

Olje

Venter mangel på olje i føste halvdel 2017

IEA venter økt etterspørsel etter olje. Nå venter IEA "mangel" på olje i 2017.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

IEA, Det internasjonale energibyrået, offentliggjorde i formiddag den siste månedsrapporten for oljemarkedet. Økt etterspørsel og ny avtale om produksjonskutt mellom Opec-landene sammen med avtale mellom Opec  og andre OECD-land gjør at IEA nå venter tilbudsunderskudd av olje i første halvdel av 2017. Det er et halvt år tidligere enn IEA tidligere har anslått. Oljeprisen har løftet seg kraftig etter avtalene, nordsjøolje prises nå over 55 dollar fatet.

Økning i etterspørsel

IEA oppjusterer veksten i oljeetterspørselen for neste år til 1,4 millioner fat dagen. Det er 120.000 fat over tidligere anslag. Økningen skyldes sterkere etterspørsel i USA og endret metode for anslag over den kinesiske oljeetterspørselen. Også for 2017 økes anslagene for oljeetterspørselen globalt. Nå ventes det en vekst i 2017 på 1,3 millioner fat dagen, 110.000 fat dagen høyere enn tidligere anslag. Mens etterspørselen i USA ventes å øke, anslår IEA fall i Russland sammenlignet med tidligere anslag. 

Tilbudet av olje nådde nye høyder i november. 98,2 millioner fat dagen ble produsert. Fallet i produksjonen i OECD-landene ble mer enn utlignet av økningen fra Opec-landene som økte produksjonen med 1,1 millioner fat dagen sammenlignet med produksjonen for et år siden. Opecs produksjon nådde 34,7 millioner fat dagen i november. Opec har nå avtalt å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat dagen fra januar. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det internasjonale energibyrået OECD IEA Opec Russland Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer