Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Crudecorp-sjef Geir Utne Berg (til venstre) jobber sammen med Crudecorp-eier og hovedkreditor Sigurd Aase i kontorene i Haugesund. Foto: Tomas Larsen
Crudecorp-sjef Geir Utne Berg (til venstre) jobber sammen med Crudecorp-eier og hovedkreditor Sigurd Aase i kontorene i Haugesund. Foto: Tomas Larsen les mer

Olje

Klarer ikke å betale

Oljeselskapet Crudecorp har ikke lykkes i å øke oljeproduksjonen i California. Obligasjonseierne krever konkurs snarest. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det siste året har ikke oljeselskapet Crudecorp betjent selskapets gjeld under henvisning til at man ønsket å teste ut nye produksjonsmetoder som kunne øke produksjonen fra selskapets tungoljefelt i California. 

Senest i sommer fikk Crudecorp medhold i Stavanger tingrett da obligasjonseierne ønsket å slå selskapet konkurs, blant annet fordi selskapet mente en måtte avvente resultatene fra USA.

100 fat i døgnet

Så langt er det få resultater å spore. Produksjonen humper fremdeles av gårde på rundt 100 fat tungolje i døgnet, altfor lite til å betjene gjelden. 

– Det har skjedd noe i California. Vi hadde siste «run» i bakken for litt under to måneder siden. Jeg vil betegne det som nær suksess, sier Crudecorp-sjef Geir Utne Berg. 

Målet har vært å teste ut et nytt nedihullsverktøy som skulle doble kontaktflaten mot oljeformasjonen i hver brønn. Ifølge Berg har deloperasjonene vært vellykkede, men helheten er ikke i boks ennå. Han betegner arbeidet som forskning og utvikling, og mener det ikke er uvanlig at det tar tid. 

I mislighold

Onsdag erklærte selskapets hovedkreditor Skrattaskjer i en børsmelding at Crudecorp nå er i mislighold. I meldingen understreker Skrattaskjer likevel at låneavtalen ikke er avsluttet. Hovedkreditoren har vært tålmodig så langt. Det dreier seg nemlig om Sigurd Steen Aase, som også er eier av Crudecorp-aksjene. 

Obligasjonseierne er mindre tålmodige. 

– Vi fortsetter vår inndrivning til tap er oppstått, sier Espen Fjogstad, som har fungert som talsmann for obligasjonseierne, som for en stor del er basert i Stavanger.

De har nå 66 millioner kroner i samlet krav. 

De mener Aase har brukt sin status som hovedkreditor og en såkalt interkreditoravtale til å fremme sin interesse som aksjonær, i stedet for å fremme kreditorfellesskapets interesser. Aase kjøpte hovedlånet billig fra storbanken Credit Suisse da problemene begynte å tårne seg opp. Obligasjonseierne mener også at Aase og øvrige styremedlemmer kunne sikret kreditorene fullt oppgjør dersom de hadde takket ja til et oppkjøpstilbud i fjor fra et selskap Fjogstad og andre kreditorer er medeiere i.    

– Vi har anlagt erstatningssøksmål mot styremedlemmene, sier Fjogstad. 

– Budet var ikke reelt, sa Aase til DN tidligere i år. 

Han har avvist ethvert erstatningsansvar. 

Geir Utne Berg Sigurd Steen Aase Skrattaskjer California Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.