Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Utenriks

Irland argumenterer mot EUs skattevedtak

Irland hevder EU krenker landets suverenitet når EU-kommisjonen pålegger landet å kreve inn flere milliarder euro i skatt fra IT-giganten Apple.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I et tre sider langt innlegg anklager landets finansdepartement EU-kommisjonen for urettferdig behandling, at den går ut over sin kompetanse og autoritet og at den bryter med Irlands suverenitet i nasjonale skatteanliggender.

Kommisjonen mener skatteavtalen mellom Apple og Irland innebærer ulovlig statsstøtte til selskapet. De har derfor gitt Apple pålegg om å betale 13 milliarder euro ekstra i skatt. Beløpet tilsvarer nærmere 120 milliarder kroner etter dagens kurs. Både Irland og Apple har anket EUs avgjørelse.

- Ulovlig statsstøtte

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt.

 Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent. 

EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte. 

Apple Irland EU Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.