Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Avbildet er norsk laks ved Marine Harvests anlegg på Eggesbønes.  Foto: Per Ståle Bugjerde
Avbildet er norsk laks ved Marine Harvests anlegg på Eggesbønes.  Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Utenriks

-Vi gleder oss til å selge mer laks til det kinesiske markedet

Forholdet mellom Norge og Kina normaliseres. Det kan føre til et kjempeboost for oppdrettsnæringen. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi gleder oss til å selge mer laks til det kinesiske markedet, sier kommunikasjonsdirektør Ola Hjetland i oppdrettsselskapet Marine Harvest like etter at Utenriksdepartementet sendte ut en melding om at forholdet mellom Norge og Kina normaliseres.

– Vi er selvsagt svært glad for at dialogen mellom Norge og Kina gjenopptas og forholdet normaliseres, sier Hjetland. 

Marine Harvest er blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag, og er opp 1,2 prosent rundt 10.30 mandag. Selskapet sikret seg ifølge en børsmelding mandag morgen et oppkjøp i Canada. 

– Absolutt viktig 

Da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 kuttet Kina all diplomatisk kontakt med Norge, og norsk eksport til landet stupte. Det gikk særlig ut over sjømateksporten, som i perioder har måttet eksporteres til Kinas naboland for ås å eksporteres til landet. 

– Dette er absolutt viktig, først og fremst innenfor fiskeri. Normaliseringen av forholdet vil gi store positive impulser, sier økonom Ole Andé Kjennerud i DNB Markets. Han følger Kina og asiatisk økonomi for meglerhuset. 

Han tror normaliseringen av forholdet til Kina i hovedsak vil føre til bedre marginer for sjømateksporten til Kina, ettersom norske selskaper ikke lenger vil trenge å selge fisk via andre land. 

– På sikt vil dette bidra til å dreie norsk eksport mot Kina i økende grad, sier Kjennerud. 

– Glad for at vi er tilbake

– Dette har vært krevende for oss, sier statsminister Erna Solberg til Stortinget mandag.

– Jeg er i dag glad for at vi er tilbake til et normalt politisk forhold. Vi ser fremover mot samarbeidet på områder fra klima og bærekraft til andre tema på den internasjonale dagsorden.

Det legges fra regjeringens side opp til ytterligere politiske besøk til Kina allerede våren 2017, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner. Samtaler om en norsk frihandelsavtale med Kina skal også gjenopptas. 

– Jeg er glad for at vi i dag i Beijing kan markere en full normalisering av våre politiske og diplomatiske relasjoner med Kina. Dette gir store muligheter for samarbeid. Vi er blant annet blitt enige om å umiddelbart gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale, sier utenriksminister Børge Brende i en melding mandag.

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier Brende. 

Børge Brende Erna Solberg Sjømat Kina Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.