Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Sigmund Bjørgo hos Norges sjømatråd, som her sjekker en laks på det lokale fiskemarkedet i Shanghai, tror på 20-dobling av eksporten fra Norge.  Foto: Fartein Rudjord
Sigmund Bjørgo hos Norges sjømatråd, som her sjekker en laks på det lokale fiskemarkedet i Shanghai, tror på 20-dobling av eksporten fra Norge.  Foto: Fartein Rudjord les mer

Havbruk

Spår 20-doblet lakseeksport etter Kina-avtale

– Dette er bare ufattelig gledelig. Det er realistisk at normaliseringen av forholdet til Kina vil bety en 20-dobling av den norske lakseeksporten, mener Sigmund Bjørgo i Norges sjømatråd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mandag morgen kom meldingen om full normalisering av forholdet mellom Norge og Kina.

 – Det er ufattelig gledelig. Og veldig overraskende. Dette er tidenes julepakke til hele den norske sjømatnæringen og for laksenæringen i særdeleshet, sier Sigmund Bjørgo. 

Han er fiskeriutsending i Kina for Norges Sjømatråd.

Krevende

De siste seks årene har vært svært krevende for norske produsenter og eksportører.

– Det har gått litt i bølger. Tidvis har vi øynet håp om lettelser som så plutselig har snudd til innskjerpelser. Nå vet vi foreløpig ikke i detalj hva mandagens avtale med Kina i praksis vil bety på kort sikt. Men vi regner med at markedsadgangen nå blir normalisert og at norske og kinesiske myndigheter raskt kommer sammen for å løse de utfordringene vi har hatt, sier Bjørgo.

– Hvilke utfordringer er dette?

– Den største er veterinærtestene som gjerne har betydd at fersk laks fra Norge har havnet i karantene i tre-fire uker for deretter å bli destruert. Det har også vært krevende å få tak i importlisenser. Og strenge helsesertifikater har gjort det krevende å bli godkjent som eksportør, sier han.

20-dobling?

I 2010 hadde Norge en markedsandel på 94 prosent innen fersk laks. Da var det samlede konsumet i Kina på 15-20.000 tonn. I år er konsumet på 70.000 tonn og Norges markedsandel på tre-fire prosent.

– Det betyr en eksport fra Norge på kun 2500 tonn i år. Det er helt minimalt. Særlig Chile, men også Færøyene og Skottland, har eksportert resten. Samtidig viser en rekke markedsundersøkelser at både forbrukerne og restaurantene i Kina prefererer norsk laks, sier Bjørgo.

– Med full normalisering tror jeg raskt vi kan øke eksporten til 45-50.000 tonn.

– Altså en 20-dobling?

– Ja. Vi vil nok møte tøff konkurranse fra andre land, men jeg mener Norge har en svært god mulighet til å ta to tredjedeler av markedet. Men utfordringen nå er samtidig knapphet på atlantisk laks. Det produseres vesentlig mindre enn markedene etterspør, sier han.

 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norge Kina Norges Sjømatråd Lakseoppdrett Havbruk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer