Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB scanpix les mer

Politikk

Brende: – Tok tid å bygge opp tillit

 – Det har vært et møysommelig og krevende arbeid, ikke minst for å bygge en tillit som overhodet ikke var der, sier utenriksminister Børge Brende (H) om samtalene med kineserne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det har tatt tid og det har vist seg at utfordringene satt veldig dypt, sier Brende til NTB på telefon fra Beijing rett etter at regjeringen mandag kunngjorde at forholdet mellom Kina og Norge normaliseres.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass en full normalisering i vårt forhold til Kina. Det gir store muligheter fremover – både politisk, diplomatisk og ikke minst i viktige prosesser knyttet til klima og fattigdomsbekjempelse der Kina er helt sentrale, sier han.

Utenriksministeren legger ikke skjul på at avtalen åpner store muligheter for norsk næringsliv i verdens nest største økonomi.

– Ikke minst når vi nå umiddelbart skal gjenoppta forhandlingene om en kinesisk-norsk frihandelsavtale som ble lagt til side i 2010. Men i dag er tidspunktet for å se fremover og det er bra at det også er noen positive signaler. I en tid hvor det er mange mørke skyer på himmelen, har vi i hvert fall fått på plass forholdet mellom Kina og Norge, sier Brende.

Solberg til Kina

Statsråden sier at gjennombruddet ikke kom på et konkret punkt, men at hele prosessen dreier seg om et spørsmål om tillit.

– Det var en situasjon hvor Kina åpenbart ikke hadde tillit til Norge. De var ikke klare til å normalisere de politiske forbindelsene. Men gjennom utallige samtaler på ulikt nivå, var det mulig å komme fram til en felles forståelse om at begge land hadde mest å vinne på at vi fikk til en normalisering.

I samtaler Brende hadde mandag med statsminister Li Keqiang og utenriksminister Wang Yi, fikk han bekreftet at de oppfatter dette som en full normalisering.

– Vi er tilbake i en situasjon hvor vi kan samarbeide på alle områder. Vi skal gjenoppta frihandelsforhandlingene omgående. I tillegg har Li invitert statsminister Erna Solberg til Kina. Jeg tror også norsk næringsliv raskt vil merke en forskjell, sier utenriksministeren.

Under lunsjen med Wang forteller Brende at det ble sagt at det er mange millioner kinesere som har lyst til å komme som turister til Norge. Han har godt håp om også å få Wang til landet i løpet av sommeren 2017.

– Litt historisk

Et UD-team der statsråden særlig trekker fram utenriksråd Wegger Strømmen, har arbeidet med forholdet til Kina i tre år.

– Da jeg tiltrådte i 2013, sa jeg at ett av mine prioriterte områder var å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Jeg må innrømme at det har vært en oppoverbakke som har vært svært bratt. Jeg har ikke mistet håpet underveis, selv om det har tatt lengre tid og har vært mer krevende enn jeg trodde. Men i dag er jeg glad. Dette er litt historisk for meg, det må jeg få si.

Blant temaene som ble tatt opp var samarbeid om klima, havbruksnæring og offshoreindustri.

– De er også interessert i å trekke veksler på norske kunnskaper når det gjelder å arrangere vinter-OL som de skal ha i 2022. Det ble også slått fast i dag at arbeidet i den økonomiske kommisjonen mellom våre to land, som ikke har hatt møter siden 2010, skal gjenopptas med umiddelbar virkning. 

Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.