Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fortetting til fjells skaper konflikter

Noe utvikling er bra, men de færreste turfolk ønsker seg en ny by på fjellet, sier Hilchen Sommerschild (nummer to fra høye). Her sammen med hyttenaboene Andrea Kilen (fra venstre) og John Erik Bøe Lindgren, og Tore Gran med Anne Henricke på skuldrene. Hilchen Amalie fremst i sporet. Foto: Javad Parsa
Noe utvikling er bra, men de færreste turfolk ønsker seg en ny by på fjellet, sier Hilchen Sommerschild (nummer to fra høye). Her sammen med hyttenaboene Andrea Kilen (fra venstre) og John Erik Bøe Lindgren, og Tore Gran med Anne Henricke på skuldrene. Hilchen Amalie fremst i sporet. Foto: Javad Parsa les mer

Eiendom

Mener grunneierne selger arvesølvet

Da grunneierne ville bygge 60 nye hytter i et uberørt friluftsområde, ble det bråk. – På et eller annet tidspunkt kan du ikke fortette så mye mer, mener hytteeier og friluftsentusiast Hilchen Sommerschild. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

– Mine barn er fjerde generasjon på denne hytta. Den har avlet tre generasjoner med folk som elsker å gå på ski, sier Hilchen Sommerschild.

 Hun tilbringer romjul og nyttår i langrennseldoradoet Sjusjøen i Ringsaker kommune.

I løpet av fire generasjoner har det skjedd store endringer i hytteområdet som ligger i landets største hyttekommune. Bare de siste ti årene har det dukket opp over 800 nye hytter i Ringsaker kommune, mange av dem på Sjusjøen.

– Sjusjøen er fullstendig forandret de siste 10–20 årene. Noe utvikling er bra, men de færreste turfolk ønsker seg en ny by på fjellet, sier Sommerschild.

Skapte storm

Grunneierne på Ringsaker har tjent gode penger på utvikling av fjellet. De siste ti årene har Pihl AS, som eier 250.000 mål i Ringsakerfjellet, gått med store overskudd og betalt ut over 50 millioner kroner i utbytte til aksjonærene. Etter årevis med fortetting og stadig nye utbygginger, var grensen nådd for mange da Pihl ønsket å bygge 60 nye hytter i et hittil urørt område i hjertet av Sjusjøen. 

De spiser en bit av fullstendig uberørt natur, av indrefileten som vi alle skal bruke.

Hilchen Sommerschild, hytteeier

I 2014 ble en slak fjellside opp mot Lunkefjell omregulert fra friluftsområde til utbyggingsområde med knappest mulig margin i kommunestyret. Det har skapt storm på Sjusjøen.

– Det som er spesielt med dette, er at de spiser en bit av fullstendig uberørt natur, av indrefileten som vi alle skal bruke. I tillegg har adkomsten vist seg å bli et gigantisk problem. Adkomst til et nytt hyttefelt oppå fjellet vil være lang og ødeleggende både for natur, sentralt løypenett og etablerte hytteområder, mener Sommerchild som er en av mange som har engasjert seg. 

I påsken demonstrerte flere hundre hytteeiere og friluftsentusiaster i protest mot planene, og Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) fikk i høst overlevert over 3000 protestunderskrifter fra Sjusjøen Vel mot utbyggingen av Lunkelia.

Grenser for fortetting

Hytteeier Sommerschild er ikke imot at flere får bygge hytte på Sjusjøen, men mener det må bygges i lavereliggende områder.

– De har drevet masse fortetting på Sjusjøen de siste ti årene, men på et eller annet tidspunkt kan du ikke fortette så mye mer, sier Sommerschild. 

Hun mener grunneiere og Ringsaker kommune er i ferd med å forspise seg av høyfjellsområdene.

– De bygger dem ned. «Å selge arvesølvet» er vel kanskje det beste uttrykket i denne anledning. Det er ikke så lurt, for da blir det til slutt ikke noe igjen til noen av oss.

Friluftsfolk reagerer

Også Den Norske Turistforening (DNT) har engasjert seg i Lunkelia.

– Her har folk vært vant til å gå på kryss og tvers i alle år, det er klart at en utbygging der vil hindre fri ferdsel og gjøre at det ubebygde området vil krympe vesentlig, sier Ragnvald Jevne, talsmann for DNT Lillehammer i denne saken.

Han frykter turgåere på vei opp og ned fra fjellet vil stirre inn i hyttetak i stedet for hvitkledde fjellsider vinterstid eller grønnkledd skoglandskap sommerstid.

– Naturopplevelsen er viktig for oss, og den vil bli vesentlig mindre ved en utbygging, sier Jevne.

Han får følge av rådmann Tord Buer Olsen i nabokommunen Lillehammer som også har innvendinger. 

– Kommunestyret i Lillehammer har enstemmig sluttet seg til at det skal fremmes en innsigelse og det er knyttet blant annet til avstanden mellom hytter, tomter, skiløyper og stier, sier Olsen og viser til at dette er et viktig rekreasjonsområde både for fastboende og hyttefolk.

Derfor forsøker han nå å skape dialog mellom alle kommunene i området.

– Vi er av den bestemte oppfatning at det trengs en felles plan for fjellområdene fra Øyer og sørover, sier rådmannen.

Hilchen Sommerschild (50), Hilchen Amalie (5), Anne Henricke (3) og Tore Gran (60) har hatt hytte i området gjennom fire generasjoner. Foto: Javad Parsa

Kø av interessenter

Samtidig er det kø for å skaffe seg tomt i det attraktive området. Ifølge grunneier Pihl har opp mot ti interessenter allerede tatt kontakt for å høre om de kan stå på venteliste.

– Vi er helt uenige i påstanden om at Sjusjøen og Ringsakerfjellet blir ødelagt. Vi mener absolutt denne utbyggingen er noe området tåler, sier administrerende direktør Per Fineid i Pihl as.

Han viser til at grunneierne brukte Østlandsforskning som konsulent i forbindelse med reguleringen av området.

Vi er helt uenige i påstanden om at Sjusjøen og Ringsakerfjellet blir ødelagt

Per Fineid, administrerende direktør i Pihl as

– Langrennsproduktet er veldig viktig for Sjusjøen, men fortsatt er 86 prosent av arealene i Ringsaker-fjellet friområder. Vi er veldig opptatt av at det finnes en smertegrense og at vi ikke skal sage over grenen vi sitter på, men vi mener at vi per i dag ikke ødelegger noe, sier Fineid som aldri tidligere har opplevd like mye motstand i forbindelse med utbygging.

Han forteller at Pihl har drevet utbygging på Sjusjøen helt siden de første hyttene dukket opp allerede på slutten av 1800-tallet. Utbyggingen skjøt fart etter annen verdenskrig.

– Vi tenker langsiktig, vi skal ikke bare høste kortsiktig fortjeneste. Utbygging og forvaltning kommer til å være viktig for denne eiendommen i mange år fremover. I det ligger også at vi prøver å utvikle eiendommen når det er etterspørsel etter hyttetomter, sier han. 

Fineid understreker at selskapet investerer i området, og sier at dagligvare, sportsbutikk og kafé på Sjusjøen blir bygget nytt og vil komme både eksisterende og nye hytteeiere til gode.

– «Å selge arvesølvet» er vel kanskje det beste uttrykket i denne anledning. Det er ikke så lurt, for da blir det til slutt ikke noe igjen til noen av oss sier Hilchen Sommerschild. Foto: Javad Parsa

Hørt det før

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) har hørt argumentene om nedbygging av fjellet og friluftsområdene før.

– Bygging i fjellområder har generelt blitt en komplisert greie, sier Steen som senest i november var på ny befaring i Lunkelia for å se på adkomstmulighetene til det nye hyttefeltet.

Det endte med at grunneierne må gå en ny runde med veiplanene sine.

Fortetting i eksisterende hytteområder skaper vel så mye konflikt, mener hun.

– Uansett hva slags område vi driver i, så møter vi noe av det samme. Alle sier de skjønner at det blir utbygging i fjellet, men du trenger vel ikke gjøre det her. Alle peker på andre steder som de mener er mer naturlig, sier Steen. 

Derfor holder kommunen seg til overordnede kommuneplaner slik at det skal bli mest mulig likt for alle, og sender reguleringsplaner ut på høring slik at flest mulig skal få si sitt. Men likt for alle kan det aldri bli.

– Jeg har sagt det er en ting jeg vil dere skal tro meg på, og det er at vi er glad i kommunen vår. Vi vil utvikle ting til det beste, men så gjør vi kanskje noen andre vurderinger enn den enkelte som føler seg berørt av et tiltak. Ønsker du hytte på Geilo, Hafjell, Hemsedal eller sentrale deler av Sjusjøen, må du nok være forberedt på at det kan komme endringer, sier Steen.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjusjøen Ringsaker Hafjell Anita Ihle Steen Hilchen Sommerschild Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer