Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det har vært store bevegelser på det kinesiske valutamarkedet siden nyttår. Foto: Chinatopix/AP/NTB Scanpix
Det har vært store bevegelser på det kinesiske valutamarkedet siden nyttår. Foto: Chinatopix/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

–Kan bli en stygg situasjon

Det har vært store kursbevegelser i den kinesiske valutaen siden nyttår. Sentralbanken anbefales om å devaluere eller sette fri valutaen. Det kan ramme verdens aksjemarkeder og råvareøkonomier hardt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I løpet av 2016 svekket den kinesiske yuanen seg med over seks prosent mot amerikanske dollar. Før nyttår var valutakursen på vei mot syv yuan mot en dollar. Sannsynligvis ville svekkelsen ha vært langt større hvis sentralbanken ikke hadde foretatt støttekjøp og solgt dollar.

–Det store dramaet

På onsdag var det store bevegelser i yuanen. I løpet av dagen styrket den seg med 1,3 prosent mot dollar. Sist dette skjedde var for ett år siden. Da var det sentralbanken som intervenerte åpent i markedet for å hindre en for kraftig svekkelse av valutaen.

Sentralbanken har satt en sterkere midtkurs for innenlandsvalutaen siden tirsdag. Dette er sannsynligvis gjort for å forsvare valutaen slik at den ikke når 7 yuan mot en amerikansk dollar –et psykologisk viktig nivå som valutaen sist var på i mars 2008.

På mandag lå valutakursen på 6,98 og sentralbanken grep inn.

–Det store dramaet er valutaen. Kina forsøkte i 2016 å skape forventninger og forståelse for at valutaen ville bevege seg opp og ned, og at økonomien hadde nådd en bunn. Nå tror alle at den kinesiske valutaen vil svekkes. Alle forsøker å få ut penger, sier analysesjef Anne Stevenson-Yang hos J Capital Research i Beijing til Australian Financial Review.

Kinesere kan årlig overføre maksimalt 50000 dollar til utlandet. Mange benytter familiemedlemmer og venner for å kunne overføre penger lovlig. Dette setter valutaen under press. Denne uken skulle overføringene starte opp igjen, men myndighetene har satt nye dokumentasjonskrav.

Devaluering eller flyt?

Sannsynligvis er det sentralbanken som har intervenert i valutamarkedet de siste to døgnene for å styrke valutaen. Spørsmålet er hvor langt de er villige til å gå.

–De bør umiddelbart stoppe interveneringen og heller tillate en devaluering. Det er ikke bærekraftig å fortsette slik de gjør nå, sier professor Zhu Ning ved det kinesiske eliteuniversitetet Tshinghua til South China Morning Post.

Han er bekymret for valutareservene. I 2014 var disse i ferd med å passere 4000 milliarder dollar.

–Yuanen har falt med ti prosent mot dollaren fra toppen, men de kinesiske valutareservene har falt med nesten 25 prosent. Hva kan Kina gjøre hvis valutareservene krymper og reservene ikke er nok til å innfri de løpende forpliktelsene, spør Zhu.

Han mener at uroen rundt den kinesiske valutaen vil vanskeliggjøre myndighetenes forsøk på å opprettholde stabilitet i økonomien og gjennomføre planlagte reformer.

Den samlede kinesiske gjelden er på 250 prosent av landets bruttonasjonalprodukt –blant de høyeste i verden.

–Vi har sett det er opptatt betydelige kortsiktige lån for å finansiere langsiktige investeringer. Situasjonen kan bli stygg hvis det blir en likviditetstørke, advarer Zhu.

–Ville valutabevegelser

Kinesiske myndigheter har som mål å gjøre valutaen til en verdensvaluta som er fritt konvertibel. Det er langt frem. Det er kapitalkontroll og det tillates kun små bevegelser i kursen. Stevenson-Yang tror det er et tidsspørsmål før myndighetene lar valutaen flyte.

–De er motvillige av flere årsaker. Det vil ødelegge vekstmulighetene –og vekst er politisk viktig. Det vil føre til krasj på de internasjonale aksjemarkedene og ødelegge råvareøkonomiene. Vi vil se mange stygge konsekvenser fra dette. Men jeg tror det er uunngåelig. Når det skjer vil valutaen svekkes til rundt ti mot amerikanske dollar –fra rundt syv nå. Det vil utløse en stygg reaksjon i markedene, sier hun til Australian Financial Review.

På torsdag morgen svekket valutaen seg med 0,5 prosent før den tok seg noe inn.

–De ville bevegelsene mellom yuan og dollar tyder på at markedet vil forbli volatilt på kort sikt. Det endrer ikke det faktum at den kinesiske valutaen er under press for å svekkes, sier fagøkonom Zhou Hao hos Commerzbank til Financial Times.

Markedene

Det er oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene på torsdag. I Hong Kong, Singapore og Filippinene har nøkkelindeksene steget med godt over 1 prosent.

Tokyo-børsen holder igjen og Nikkei-indeksen har falt med 0,3 prosent. Dette skyldes at dollaren har svekket seg og at yenkursen er blitt rundt 0,6 prosent sterkere.

Asia i dag Kina Yuan Valuta Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.