Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er bekymret for hva som skjer i USA fremover med Donald Trump i presidentstolen.  Foto: Ida von Hanno Bast
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er bekymret for hva som skjer i USA fremover med Donald Trump i presidentstolen.  Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Makroøkonomi

Frykter mindre handel med president Trump

Donald J. Trump er den største usikkerheten for veksten i verdensøkonomien, ifølge NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Usikkerheten er først og fremst hva som vil være amerikansk politikk i det året vi går inn i, sier Øystein Dørum, NHOs nye sjeføkonom.

Dørum jobbet tidligere som sjeføkonom i DNB Markets og startet i den nye jobben 1. desember. Toppene i norsk politikk og næringsliv er torsdag samlet hos NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum under tittelen «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid».

– Mer opptatt av å begrense handelen

Dørum er i likhet med mange andre bekymret for hva USAs nye president Donald J. Trump vil gjøre når han snart blir verdens mektigste person. Trump har varslet at han vil hente hjem amerikanske arbeidsplasser og jobbe for nasjonale interesser, ikke de globale. 

– Signalene fra valgkampen, i etterkant av valget, utnevnelsene til Trump, alt peker jo i retning av at vi har fått en president som er mer opptatt av å begrense handelen enn av å øke handelen. Du trer ikke ut av handelsavtaler over natten. Men man kan i alle fall tenke seg at vi får et helt annet momentum i internasjonale handelsforretninger, hvis representanten for den nest største økonomien sitter bakerst i rommet mer armene i kors og sier at «dette er ikke vi med på», sier Dørum.

– Det verste er bak oss

Dørum er derimot mer optimistisk på vegne av den globale veksten i 2017.

NHOs Årskonferanse 2017:

Konferansen heter:

"Made in Norway"

  • Løfte frem bedrifter, naturressurser, teknologi og mennesker som løser utfordringer knyttet til befolkningsvekst og klimautslipp.
  • Skape en debatt om hva som skal kjennetegne en vare, tjeneste eller idé som er "Made in Norway".
  • Vise at det er mulig å redusere klimautslipp, samtidig som vi skaper verdier og arbeidsplasser.
  • Drøfte hva slags ledelse og rammebetingelser vi trenger på veien mot lavutslippssamfunnet i 2050.
Vis mer

– Mitt inntrykk er at vi er i ferd med å gå inn i et nytt år med en ganske brukbar økonomisk vekst. Ting ser egentlig ikke så verst ut. De siste nøkkeltallene fra USA og eurosonen er på vei oppover, og tall fra Norge tyder også på at vi har lagt det verste bak oss, sier Dørum. 

Jensen: Ikke veldig høy global vekst

Finansminister Siv Jensen (Frp) er uenig i at veksten er i ferd med å ta seg opp.

– Det varierer litt fra land til land, noen gjør det relativt sett bedre. Svensk økonomi har sett et veldig oppsving og amerikansk økonomi har gjort det relativt sett bra. Men den globale veksten samlet sett er ikke veldig høy. Det skyldes blant annet at veksten i de fremvoksende økonomiene er noe lavere enn den har vært, sier Jensen. 

Finansminister Siv Jensen (til venstre) i samtale med NHOs Kristin Skogen Lund og stortingspresident Olemic Thommessen på NHOs årskonferanse. Foto: Ida von Hanno Bast
NHOs årskonferanse Øystein Dørum Donald Trump USA Fremskrittspartiet Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.