Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Rema 1000 vil ha færre leverandører. Det går utover bryggeriet Mack. Foto: Torstein bøe/NTB Scanpix
Rema 1000 vil ha færre leverandører. Det går utover bryggeriet Mack. Foto: Torstein bøe/NTB Scanpix les mer

Handel

Mack blir kastet ut av Rema -frykter oppsigelser

Mack er blant leverandørene som sliter med å få hylleplass når Rema 1000 legger om strategien. Bryggeridirektøren frykter det kan koste arbeidsplasser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mack-direktør Harald Bredrup frykter at det får konsekvenser for ølbryggeriets 120 ansatte dersom produktene forsvinner fra Rema, skriver Nord24.

– Vi er ikke ferdig forhandlet, men det som ligger på bordet ser ikke bra ut. Det er en kraftig reduksjon i volum, og det som ligger det til grunn for det, er Remas bestevennsavtale med Carlsberg, sier han. Han sier at det utvilsomt kan føre til nedbemanning.

– Dette kan potensielt true hele eksistensgrunnlaget vårt. Nå trenger vi forbrukernes hjelp, og at de bruker sin kundemakt.

Remas utestengelse av det nordnorske bryggeriet har satt sinnene i kok på sosiale medier, og avisen Nordlys oppfordrer til boikott av Rema-butikkene.

Vil rydde plass til mindre leverandører

Fremtidens dagligvarer

Dagligvareekspert Odd Gisholts hypoteser for fremtidens dagligvaremarked frem mot 2026:

1.Dagligvaremarkedet vil øke fra dagens 170 milliarder til 210 milliarder. Mat på nett og salg via kjeder med bredt vareutvalg vil inngå i disse tallene.

2.Det vil fortsatt være tre store norske kjeder, mens utenlandsk aktører vil muligens prøve seg uten å lykkes.

3.Antallet profil hus vil bli redusert fra dagen 10 store med Rema 1000, Kiwi og Extra i spissen til 7. Konkurransen vil imidlertid fortsatt være meget hard og det kommer et nytt harddiscout-konsept på banen.

4.Antallet butikker vil gå ned fra dagens 3800 til 3400, mens salget innen kiosk, bensin etc. til tilta. Antallet «Brustadbuer» vil øke.

5.Andelen lavpris vil stabiliserer seg på rundt 70 %.

6.Tilnærmet 100% av all distribusjon vil gå via grossist.

7.Andelen egne merkevarer vil totalt sett stabilisere seg på rundt 30 %, noe ulikt fra kategori til kategori. Dette skjer samtidig som andelen lokalmat tiltar sterkt, særlig gjelder det økologiske produkter.

8.Store leverandører som Orkla, Nortura og Tine vil merke sterk konkurranse fra de internasjonale tilbyderen som Unilever, Nestle, Mondelez, Arla etc.

9.Det norske landbrukssamvirke vil få langt mindre beskyttelse. Ostetollen vil være borte.

10.Nordmenn vil bruke mindre enn 10% av sin disponible inntekt på dagligvarer.

Vis mer

Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør for kategori og innkjøp i Rema 1000, bekrefter at Macks produkter vil kun være å finne i Troms hvis partene ikke kommer til enighet.

– Tilbudet i dagens dagligvaremarked er i stor grad begrenset til produkter fra et fåtall store leverandører. Det ønsker Rema 1000 å endre ved å rydde plass til mindre, lokale leverandører, sier han. 

Kims - ingen kos

Orklas chipsmerke Kims forsvinner også ut av Rema-hyllene når kjeden nå rydder i rekkene med leverandører. De siste månedene har det vært uro blant flere leverandører som har fryktet for fremtiden i Norges største dagligvarekjede.

Dagligvareleverandørenes forening (DLF) bekrefter at den varslede strategien får konsekvenser.

– Medlemmene erfarer at Rema mener alvor. Det betyr blant annet at noen har mistet avtaler og andre har fått bedre avtaler når Rema konsentrerer seg om færre leverandører. Hva det vil si for forbrukerne er for tidlig å si, sier Helge Hasselgård, direktør i DLF.

ORKLA ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Harald Bredrup Kiwi Carlsberg Orkla Nortura Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer