Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener Statoils fornybarsatsing er noe aksjeanalytikerne bruker lite tid på å studere.  Foto: Gorm K. Gaare
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener Statoils fornybarsatsing er noe aksjeanalytikerne bruker lite tid på å studere.  Foto: Gorm K. Gaare les mer

Energi

Bryr seg lite om satsingen

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Stavanger: Få aksjeanalytikere bruker mye tid på Statoils fornybarsatsing. Til det betyr summene for lite i den store sammenhengen. Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto tenker bare på fornybar-engasjementet som en opsjon.

– Personlig hadde jeg helst sett at det hadde brukt pengene til å investere i olje og gass motsyklisk, sier Omdal. 

I flere år har trenden vært at finansmarkedet og analytikere ønsker rendyrkede selskaper. Konglomerat-selskaper har vært ut. Ideen har vært at aksjeinvestorer selv kunne kjøpe aksjer i fornybarselskaper hvis de ønsket eksponering mot den slags aktivitet. 

Tidligere Statoil-sjef Helge Lund gjorde mye for å rendyrke selskapet ved å selge ut både petrokjemi, rørledninger og bensinstasjoner. I 2010 antydet han også at det kunne være naturlig å selge fornybarsatsingen. 

– 99,5 prosent av Statoils virksomhet er knyttet til olje og gass. Dersom fossile brensler også de neste tiårene vil dominere det globale energibildet, må vi innen tre-fire år vurdere om det er riktig å satse på både olje og gass og ny fornybar energi, slik vi gjør i dag, sa Lund til Stavanger Aftenblad da. 

Statoil later til å ha lagt om kursen siden den gang. 

– Det er åpenbart noen investorer som pusher for at Shell og Statoil og andre skal gå inn i fornybar. En ser at hovedeieren i Statoil og politikerne mener dette er ønskelig, sier Omdal. 

Han synes likevel det er påtagelig at Norges største fornybaraktør Statkraft har trukket seg ut fra de samme havvindprosjektene Statoil satser på. Han etterlyser også mer transparents rundt fornybar-pengestrømmene i Statoil. 

Professor Klaus Mohn på Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger skjønner at Statoil kan ønske seg flere ben å stå på. 

– Det går an å forstå at Statoil gjør dette for å diversifisere aktiviteten og at det kan ha en stabiliserende effekt på inntjeningen, sier Mohn. 

– Hvis inntjeningen blir stabilisert, vil også avkastningen bli lavere over tid. Det er en kjensgjerning at disse aktivitetene, som kraftproduksjon og fornybarinvesteringer, ikke har vært overbevisende når det gjelder avkastning, sier Mohn.

Professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger.  Foto: Tomas Alf Larsen

– Er ikke det naturlig når inntektene er mer stabile og prosjektrisikoen lavere innen fornybarinvesteringer?

– Jo, også er spørsmålet om det er et slik Statoil investorene ønsker, sier Mohn

STATOIL ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statoil Klaus Mohn Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer