Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Leder i Industri Energi, Leif Sande, har sett regjeringer komme og gå uten en avklaring i Lofoten. Nå håper han at Aps forslag kan være et steg videre. Foto: Eivind Senneset
Leder i Industri Energi, Leif Sande, har sett regjeringer komme og gå uten en avklaring i Lofoten. Nå håper han at Aps forslag kan være et steg videre. Foto: Eivind Senneset les mer

Energi

– En realitetsorientering

Høyre mener Ap vender oljenæringen ryggen med forslaget om oljeutvinning utenfor Lofoten, mens LO-topp mener Ap har tilpasset seg virkeligheten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

 Mandag ble det kjent at Arbeiderpartiets programkomité går inn for vernesoner for å ivareta fiskeriinteressene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 

En av de store forkjemperne for utbyggingen, Leif Sande som er leder i LO-forbundet Industri Energi, er positiv til forslaget fra Ap.

– Jeg tror dette er en realitetsorientering der Ap har tatt hensyn til motargumentene. Vi har stått på for full konsekvensutredning i alle år, men av alle mulige vedtak er dette langt fra det verste.

Forbundslederen legger ikke skjul på at full konsekvensutredning ville vært det mest ønskelige, men tror samtidig at forslaget med vernesoner kan være mer spiselig enn alternativene som så langt har ligget på bordet.

Aps Lofoten-kompromiss

  • Støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark. Havområdet utenfor – et belte på 50 km ut fra land – gjøres til petroleumsfri sone, i tillegg til hele Vestfjorden.
  • Konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten, Nordland VI. Eventuell oppstart av olje- og gassproduksjon i dette området skal behandles på et nytt Ap-landsmøte.
  • Det åpnes ikke for konsekvensutredning av Nordland VII og Troms II i neste stortingsperiode. For disse områdene vil de vente på oppdatert kunnskap i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet som skal revideres i kommende stortingsperiode. Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil de vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene. 
Vis mer

– Dette er en sak som har rullet siden før år 2000. Selv med skiftende regjeringskonstellasjoner så har det så langt ikke vært realisme i utbyggingen. Selv med ulike konstellasjoner, så blir resultatet slik småpartiene slik småpartiene bestemmer det.

Vender oljenæringen ryggen

Høyre mener Arbeiderpartiet opptrer svært uheldig ved forslaget om å verne store deler av Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

Han mener partiet sier nei til kunnskap ved å gå inn for at de mest kystnære delene av Lofoten ikke skal konsekvensutredes, samt å utsette beslutningen for Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

– Det å utsette beslutningen er et helt galt signal å sende i den situasjonen næringen nå står i, mener stortingsrepresentanten.

Første steg mot åpning

SV reagerer derimot sterkt på at Arbeiderpartiets programkomité åpner for konsekvensutredning av et område sør for Lofoten.

– Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg til åpning av disse områdene, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først. At Ap flytter seg, viser at motstanden mot oljeboring i sårbare områder er på offensiven, legger han til.

SV mener det bare finnes ett svar på å få slutt på striden, nemlig å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

– Oljesøl fra områdene Ap vil åpne, vil gjøre skade i de områdene de ikke vil åpne akkurat nå, sier Lysbakken.

Også Natur og ungdom er kritisk.

 – Dette er en uakseptabel hestehandel. Arbeiderpartiet er milevis fra å være et miljøparti med dette forslaget, som i realiteten bare grønnvasker oljekåt politikk for å blidgjøre oljelobbyen. Det finnes ikke noe kompromiss for Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær i en pressemelding.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Senja Vesterålen Arbeiderpartiet Lofoten LO Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer