Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg var tilfeldigvis på besøk hos Lerum-fabrikken i Sogndal samme dag som det ble kjent at syltetøyet forsvinner ut av Rema-hyllene. Her sammen med administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug. Foto: Statsministerens kontor
Statsminister Erna Solberg var tilfeldigvis på besøk hos Lerum-fabrikken i Sogndal samme dag som det ble kjent at syltetøyet forsvinner ut av Rema-hyllene. Her sammen med administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug. Foto: Statsministerens kontor les mer

Handel

Rema-topp slår tilbake mot regjeringen

Næringsministeren ber misfornøyde Rema-kunder om å bytte butikk etter opprydningen i merkevarer som Mack og Lerum. Utspillet skaper sterke reaksjoner hos Rema.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Både statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland oppfordrer kundene til å benytte forbrukermakten.

Næringsminister Monica Mæland var tirsdag i toppmøte mellom departementet og NHO mat og drikke samt Dagligvareleverandørenes forening (DLF) om konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen.

Mæland oppfordrer kundene til å bytte butikk hvis de ikke blir hørt.

– Jeg forstår at mange er misfornøyde med at Rema blant annet avslutte samarbeidet med store leverandører som Mack og Lerum. Det er vi som forbrukere som avgjør om dette er lurt av Rema. Hver av oss må bruke den makten vi har som forbrukere. Vi må handle der vi finner varene vi vil ha. Jeg oppfordrer til å bytte butikk dersom du er misfornøyd, opplyser Mæland i en epost til DN.

Hun tilføyer at det likevel er Rema som må vurdere hvilke leverandører de skal kjøpe varer fra. 

– Det er Rema som må vurdere hvilke leverandører de skal kjøpe varer fra. Dette er et kommersielt og ikke et politisk spørsmål, påpeker Mæland som er ansvarlig for konkurransepolitikken.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 på besøk i deres butikk i Torggata Oslo. Foto: Per Thrana

Remas kommunikasjonsdirektør Mette Fossum er kritisk til næringsministerens utspill:

–Det oppleves som svært spesielt at en statsråd går inn og mener noe om forhandlingene mellom parter i det private næringslivet, og spesielt når det er på direkte feil grunnlag. Jeg håper virkelig ikke at statsråden mente det hun sa, sier Fossum.

Hun mener at Mæland ikke har satt seg inn i realitetene.

– Å høre på kundene er nettopp det vi gjør. Derfor er feil grunnlag næringsministeren og statsministeren uttaler seg på. Vi skal fortsatt selge Lerum saft over hele landet og Mack i Nord-Norge. 

Statsminister Erna Solberg engasjerte seg i Rema-opprydningen da hun tilfeldigvis besøkte Lerum i Sogndal tirsdag.

– Det er en utfordring med konsentrasjon i dagligvaremarkedet i Norge. Og det er viktig at vi forbrukere spør etter varer, sa statsminister Erna Solberg til NRK Sogn og Fjordane.

Fossum hevder det i praksis er bransjelederen Norgesgruppen som får bestemme hvem som får innpass.

– Synes du det er upassende at regjeringsmedlemmer blander seg inn?

– Ja, hvis det er de gjør. Det var en god timing for leverandørene at statsministeren besøkte Lerum. Hos leverandørene er det mange som har ønsket et annet forhandlingsresultat. Dette er en kamp om innkjøpsbetingelser.

Kaster ut chips og vaskemiddel

Listen over produkter som forsvinner ut fra Rema-hyllene har bare blitt lenger og lenger etter hvert som resultatet av leverandørforhandlingene er blitt kjent.

Samtidig som statsministeren besøkte Lerum i Sogndal, ble det kjent at saft- og syltetøyfabrikken Lerum er en av dem som rammes hardest.

Statsministeren uttalte til NRK Sogn og Fjordane at man ikke skal kimse av forbrukermakt.

– Jeg blir glad når jeg hører at Lerum gjennom kampanjer har klart å holde på julebrusen, så kanskje vi som forbruksvarer må være tydlege på at vi ynskjer eit bredt spekter av norske varer og produkt i hyllene, seier statsminister Erna Solberg til NRK Sogn og Fjordane.

Tidligere har det vært kjent at merkevarer som Kims, Sprite, Fanta, Ajax og Palmolive forsvinner ut av Rema-hyllene som en del av den såkalte bestevenner-strategien.

 Også merker som Dove og Knorr fra Unilever er ute i kulden, ifølge Aftenposten. Det samme skal også gjelde utenlandske merkevarer som Uncle Bens og Haribo.

Vil styrke konkurransen

Næringsminister Monica Mæland påpeker at det er bred enighet om at det er en krevende konkurransesituasjon i dagligvaremarkedet. 

Hun opplyser at regjeringen jobber med flere tiltak for å bedre konkurransen, blant annet en utvidet inngrepshjemmel for at konkurransetilsynet skal få økt mulighet til å gripe inn mot manglende konkurranse.

– Det beste hadde vært å få flere aktører inn i dagligvaremarkedet. Derfor har vi satt i gang et arbeid for å finne ut hvorfor det er så vanskelig å få nye butikker og butikk-kjeder i Norge, opplyser Mæland i en epost.

Erna Solberg Unilever Lerum Fjordane Dagligvarer Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.