Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Professor Kenneth Rogoff ved Harvard University er i Oslo denne uken. Foto: Linda Næsfeldt
Professor Kenneth Rogoff ved Harvard University er i Oslo denne uken. Foto: Linda Næsfeldt les mer

Makroøkonomi

– Næringslivet har fått en voldsom energi av dette. Det er i den syvende himmel

Donald Trumps planer for den økonomiske politikken har sendt optimismen i taket i amerikansk næringsliv, ifølge Harvard-professor Kenneth Rogoff. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Optimismen blant små bedrifter i USA går i taket, ifølge bransjeforeningen NFIBs optimismeindeks for småbedrifter.

Indeksen, som ble lagt frem tirsdag, viser at stemningen ikke har vært bedre siden 2004. Rundt halvparten av bedriftene i undersøkelsen forventer at forholdene for næringslivet blir bedre fremover.

Valutastrateg Richard Falkenhäll i SEB peker på at det med noen få unntak også har vært oppgang i bredere tillitsindekser fra næringslivet i USA, som PMI og ISM, i både november og desember.

– Er oppgangen bare et heldig sammentreff for den påtroppende presidenten eller er det forhåpninger om «Trumponomics» som nå får gjennomslag i forventningene i næringslivet? spør Falkenhäll i morgenrapporten fra SEB onsdag.

Han peker på at forventningene i industrien allerede begynte å stige i september, på et tidspunkt da sannsynligheten for en Trump-triumf i presidentvalget ble ansett som veldig lav.

– Men det virker i alle fall helt klart at Trumps valgseier har bidratt til økte forhåpninger om en mer næringslivsvennlig politikk hos amerikanske småbedrifter, skriver SEB-strategen.

Venter høyere vekst med Trump

Økonomiprofessor Kenneth Rogoff ved Harvard University tror utsiktene for amerikansk økonomi er svært gode med Trump som president, selv om han i et intervju med DN i forkant av onsdagens Skagenkonferanse i Oslo understreker at han selv ikke er en tilhenger av den påtroppende presidenten.

– Jeg venter at veksten til og med kan nå tre prosent i 2018. Det er ikke trendvekst, det er overoppheting. Jeg tror amerikansk økonomi kommer til å gjøre det veldig bra på kort sikt, sier Rogoff.

Han minner om at amerikansk økonomi allerede går svært bra og at noen av Trumps planer kan bidra til å løfte veksten ytterligere.

Rogoff tror spesielt Trumps løfter om å reversere mange av reguleringene som avtroppende president Barack Obama har innført de siste to årene, vil ha stor innvirkning på veksten de neste par årene.

Han trekker frem den omstridte helsereformen, som omtales som Obamacare, som eksempel: 

– Nedskaleringen av Obamacare gjør næringslivet ekstatisk. De snakker om at de er bekymret for dem som ikke er forsikret, men de er ekstatiske. Spesielt små bedrifter, sier Rogoff.

«Ikke bærekraftig»

Rogoff mener reversering av mange nye reformer fjerner mye usikkerhet for næringslivet.

– Næringslivet har fått en voldsom energi av dette. Det er i den syvende himmel, sier Rogoff og spår at både næringslivets investeringer og sysselsettingen vil bli overraskende høy fremover.

Sammen med skattelettelser og økte infrastrukturinvesteringer tror han økonomien vil få et voldsomt løft på kort sikt. Utfordringene oppstår på litt lengre sikt, mener han. 

– Det er ikke bærekraftig, det er overoppheting, sier Rogoff.

– Men på kort sikt tror jeg veksten vil bli sterkere, inflasjonen høyere og rentene vil gå opp. Det vil ha innvirkning verden over. Noen steder vil det være bra, andre steder vil det være dårlig, sier Rogoff.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Donald Trump Kenneth Rogoff Richard Falkenhäll Barack Obama SEB Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer