Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Russland skal sitte på graverende personlig og finansiell informasjon om USAs påtroppende president Donald J. Trump. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix
Russland skal sitte på graverende personlig og finansiell informasjon om USAs påtroppende president Donald J. Trump. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Sikkerhetsutfordring for Trump

Amerikanske etterretningsmyndigheter mener Russland sitter på mengder med kompromitterende materiale om Donald Trump. Normalt vil en slik eksponering for press kunne føre til at sikkerhetsklareringen inndras.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Som verdens mektigste person sitter USAs president på nærmest fri tilgang til topphemmelig og klassifisert informasjon, inkludert kodene til atomkofferten.

– Vi har alle noe vi kan presses på, og lojaliteten settes på prøve. I hver enkelt vurdering ser man på om det finnes ekstraordinært pressgrunnlag som gjør at man nektes eller fratas sikkerhetsklarering, sier Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), til DN.

NSM er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet, og jobber også med sikkerhetsklareringer.

Trump kompromittert

Natt til onsdag avslørte den amerikanske nyhetskanalen CNN det som skal være en etterretningsrapport som viser at Russland sitter på graverende personlig og finansiell informasjon om USAs påtroppende president Donald J. Trump.

Mens et samlet amerikansk etterretningsmiljø med CIA og FBI i spissen beskriver kildene i rapporten som «troverdige», avviser Trump det hele som «falske nyheter» og hevder å være utsatt for en «heksejakt». Russland har hele tiden nektet for å ha noe å gjøre med både Trump og hacking i USA.

Like etter klokken 13 onsdag tvitret Trump følgende:

«Russland sa akkurat at den uverifiserte rapporten betalt for av politiske motstandere er «EN KOMPLETT OG TOTAL FABRIKKERING, BARE TULL». Veldig urettferdig!»

Kort tid senere fulgte Trump opp:

«Russland har aldri forsøkt å presse meg. JEG HAR INGENTING Å GJØRE MED RUSSLAND – INGEN AVTALER – INGEN LÅN – ABSOLUTT INGENTING!».

Det kommer gjerne en del meldinger på rad når påtroppende president Trump først er i gang. Denne kom som nummer fire i rekken:

«Etterretningsenhetene skulle aldri ha tillatt disse falske nyhetene å «lekke» til offentligheten. Et siste stikk mot meg. Lever vi i Nazi-Tyskland?»

«Åpenhet viktig»

Sårbarhet for press, som for eksempel at en fremmed makt sitter på kompromitterende informasjon, spiller en stor rolle når tjenestepersoner, diplomater, offiserer eller andre vurderes for sikkerhetsklarering.

Roar Thon kan ikke kommentere Trump-saken spesifikt, men understreker at åpenhet er det viktigste hvis man kommer i en situasjon der man er sårbar for press.

– Tradisjonelt er det straffbare forhold, rusmidler og dårlig økonomi som gjør at man nektes eller fratas sikkerhetsklarering. Det er helt avgjørende at man er voksen nok til å si fra, slik at det kan tas forholdsregler, sier Thon.

Andre forhold som er med i vurderingsgrunnlaget, er forbindelse med fremmede stater, for eksempel at man har familie eller andre interesser i det aktuelle landet.

Kamp i Kreml

Rapporten beskriver hvordan Russland har samarbeidet med Trump, samlet kompromitterende informasjon om Trumps seksuelle og økonomiske eskapader i Russland samt hackingen av det amerikanske valget. 

Rapporten tar også for seg en bitter maktkamp i Kreml mellom krefter som hadde ulike syn på om man skulle iverksette hacking og lekkasjer i forbindelse med den amerikanske valgkampen. Den ene fløyen ville påvirke valgkampen for å fremme Trumps kandidatur, men også for å svekke demokratene og latterliggjøre Hillary Clinton hvis hun skulle bli valgt.

Striden sto ifølge dokumenter som er lekket av nettstedet Buzzfeed, i hovedsak mellom Dmitrij Peskov, Putins talsmann på den ene siden, og statsminister Dmitrij Medvedjev og daværende leder for presidentadministrasjonen, Sergej Ivanov. Ivanov har bakgrunn fra KGB/FSB og er tidligere forsvarsminister og visestatsminister. Han er også Norden-ekspert og snakker svensk og brukbart norsk.

Medvedjev og Ivanov skal ha ønsket å trappe ned hackingen og var redde for dårlig omtale av Russland og mulighetene for sanksjoner og reiserestriksjoner til USA. De to ønsket ifølge rapporten også å sikre et godt forhold til USA, uansett hvem som skulle vinne. 

Nesten ut av kontroll

Det står også at russerne vurderte å bruke «kompromat», eller trusler om dette, mot Trump for å få ham til å trekke sitt kandidatur, fordi ting var i ferd med å komme ut av kontroll, og man fryktet at han uansett ville tape.

Men Peskov valgte ifølge rapporten å gå videre, støttet av Putin, og i midten av august i fjor fikk Ivanov meget overraskende sparken, visstnok på grunn av sine reservasjoner.

Dokumentene som angivelig skal være etterretningsopplysninger, er ikke verifisert, men CIA og FBI beskriver kildene i rapporten som «troverdige».

CNN er blant flere amerikanske medier som skriver at etterretningsrapporten i utgangspunktet var utarbeidet for republikanere som ønsket å undergrave Trump, før aktører knyttet til det demokratiske partiet overtok arbeidet da Trump ble republikanernes kandidat.

Donald Trump skulle holde en pressekonferanse etter at DN gikk i trykken mandag.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Donald Trump Vladimir Putin Dmitrij Peskov Dmitrij Medvedjev Sergej Ivanov Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer