Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Den digitale valutaen bitcoin er blitt svært populær i Kina og Hong Kong. Det er mulig å betale med bitcoin ved enkelte kjøpesentre, butikker og barer i Asia. Den siste uken har kursen falt med over 33 prosent. Foto: Philippe Lopex/AFP/NTB Scanpix
Den digitale valutaen bitcoin er blitt svært populær i Kina og Hong Kong. Det er mulig å betale med bitcoin ved enkelte kjøpesentre, butikker og barer i Asia. Den siste uken har kursen falt med over 33 prosent. Foto: Philippe Lopex/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Kina-innstramninger knuser bitcoin-kursen

Verdien av den digitale valutaen bitcoin har falt med over en tredjedel på én uke. Den kinesiske sentralbanken tror bitcoin benyttes til ulovlige pengeoverføringer for å omgå kapitalkontrollen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forrige torsdag lå kursen på bitcoin på 1149 dollar. På torsdag morgen ligger den på 765 dollar– 33,4 prosent lavere enn for en uke siden på digitale valutabørser som Coindesk.

I løpet av 2016 ble verdien av bitcoin tredoblet fra bunnoteringen i februar i fjor til toppen ved nyttår, og var fjorårets internasjonale valutavinner.

Bitcoin. Den digitale valutaen bitcoin har falt fra 1150 dollar mot en bitcoin-enhet like etter nyttår til 770 på torsdag – et kursfall på over 30 prosent på en uke. Foto: Coindesk

Spekulativ kursoppgang

Hovedårsaken til den kraftige oppgangen var at kinesere for fullt fikk øynene opp for den digitale valutaen i 2016. Den benyttes til å overføre penger fra Kina til andre land, men har også vært en lukrativ spekulativ investering.

Sentralbanken har satt en årlig grense på 50.000 dollar for overføringer til utlandet. Dette er for lavt for dem som ønsker å kjøpe en bolig i vestlige land eller investere i aksjemarkeder utenfor Kina.

Bankene har fått beskjed om å innrapportere mistenkelige overføringer hvor venner og familiemedlemmer låner ut navnet sitt til overføringer.

For en del er bitcoin blitt redningen. Den kinesiske yuanen svekket seg med 6,6 prosent mot amerikanske dollar i fjor og den siste uken har sentralbanken forsøkt å stabilisere valutaen. Samtidig er det blitt slått hardt ned på elektroniske valutabørser i Kina.

På onsdag kveld ble tre minst valutabørser oppsøkt av etterforskere fra den kinesiske sentralbanken.

Under etterforskning

Den kinesiske sentralbanken bekrefter på torsdag at de ser på manipulering av bitcoin-kursen, bruk av valutaen til ulovlig finansiering, hvitvasking og ulovlige overføringer til utlandet.

«Vi fulgte opp tidligere samtaler med representanter fra sentralbanken, forklare forretningsmodellen og driften. Vi forventer nye samtaler senere denne uken. Driften fortsetter som normalt og vi jobber med myndighetene for å forsikre oss om at driften er i tråd med regelverket», skriver BTCC, som er et av Kinas største bitcoin-selskaper.

Det er ti år siden bitcoin ble utviklet av en person, eller gruppe, under psevdonymet Satoshi Nakamoto. I motsetning til vanlige valutaer har den ingen sentral utsteder eller kontroll. Transaksjon er offentlig, men partene forblir anonyme.

Brukerne kan overføre penger når som helst og sende til hvem som helst over hele verden og omgå tradisjonelle valutakontrollsystemer som de fleste land har. Dette har gjort valutaen populær til blant annet ulovlige overføringer og betaling for kriminelle.

For tiden er det rundt 15 millioner bitcoin tilgjengelig. Avsender og mottager er anonyme.

«De kinesiske valutabørsene er viktige da det er her majoriteten av bitcoin-handelen skjer», skriver Brian Kelly, som blant annet er forfatter av boken «The bitcoin Big Bang: How Alternative Currencies Are About to Change the World» og leder et finansrådgivningsselskap, i et innlegg hos CNBC.

Større enn gull

Ifølge Kelly er dagsomsetningen av bitcoin større enn børsnoterte fond som investerer i gull (etf) og 95 prosent av omsetningsvolumet kommer fra Kina.

– Folk investerer i bitcoin på samme måte som de investerer i gull. Det er en handel de benytter når de er bekymret over hva som skjer i kapitalmarkedet, sier analytiker Chris Burniske hos ARK Investment Management til Washington Post.

Den kinesiske sentralbanken har ønsket den digitale valutaen velkommen, men ønsker den skal bli regulert.

«Kursfallet har tåkelagt den positive utviklingen som har skjedd. Det er nødvendig med regulering, overvåkning eller på en annen måte rydde opp i den underliggende infrastrukturen hvis en skal tiltrekke seg institusjonelle investorer. Etter mitt syn har panikkselgerne gjort en tabbe. Jeg har kjøpt bitcoin», skriver Brian Kelly.

Markedene

Den amerikanske dollaren har svekket seg i løpet av natten og en tilsvarende styrking av den japanske yenen. Dette har sendt kursene på japanske eksportører lavere ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen har falt med 1,1 prosent. I Hong Kong har Hang Seng-indeksen falt med 0,3 prosent – det samme i Manila.

I resten av Asia er det en generell oppgang på i gjennomsnitt 0,3 prosent.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Asia i dag Kina Bitcoin BTCC Satoshi Nakamoto Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer