Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Statoil-sjef Eldar Sætre får skryt for hvordan han nesten har halvert utbyggingskostnadene i Castberg-feltet, selv om utenlandske analytikere tror prosjektet ennå kan la vente på seg.  Foto: Ida von Hanno Bast
Statoil-sjef Eldar Sætre får skryt for hvordan han nesten har halvert utbyggingskostnadene i Castberg-feltet, selv om utenlandske analytikere tror prosjektet ennå kan la vente på seg.  Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Olje

Hyller norsk olje-industri

Norge vil skille seg ut globalt med mange prosjektbeslutninger i høykvalitetsutbygginger i 2017, mener analysebyrået Wood Mackenzie. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag legger Oljedirektoratet frem sin offisielle oppsummering av oljeåret 2016 og går også gjennom planene for 2017. 

Det internasjonale analysebyrået WoodMackenzie kommer dem i forkjøpet. I en stor analyse av norsk oljesektor publisert onsdag ettermiddag, hylles norsk oljeindustri for innsatsen med å kutte kostnader og løfte frem høykvalitetsprosjekter til investeringsbeslutning. 

- Norge skiller seg definitivt ut på en global skala, sier sjefanalytiker for Norge Neivan Boroujerdi i Wood Mackenzie til DN.

Store prosjekter

Analytikeren viser til at det globalt før oljekrisen ble tatt rundt 40 investeringsbeslutninger i store olje- og gassprosjekter i året, og at Norge stod for rundt ti prosent av dem. I kriseårene 2015 og 2016 falt antall investeringsbeslutninger globalt til rundt ti i året, men Norge leverte fortsatt tilsammen åtte investeringsbeslutninger  på de to årene. I år venter han at det globale antallet øker til 20, og at Norge vil ligge på et sted mellom tre og fem beslutninger. 

- Men hvis du ser på investeringsbeslutningene som kan komme i Norge i 2017, er de større enn dem som kom i 2016, sier Boroujerdi.

Han er sikker på at både Snorre Future, Snilehorn og Njord Expansion vil komme i år, prosjekter som vil gi seks milliarder dollar i investeringer og 400 millioner fat i oljereserver. 

Castberg kan bli forsinket

Han er mer usikker på om Statoil rekker å beslutte Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet i år, som selskapet har lovet. Byrået berømmer riktignok Statoil for innsatsen med å få kostnadene ned rundt 45 prosent i prosjektet, men han tror ennå det kan være en vei å gå før 540 millioner fat i Castberg kan utvinnes lønnsomt. I utgangspunktet snakket Statoil om en utbyggingskostnad på nær hundre milliarder kroner, som nå er nær halvert. 

- Det første konseptet var absolutt ikke lønnsomt. Det har vært en suksesshistorie hvordan Statoil har fått kostnadene ned. Men vi mener Castberg fortsatt trenger 45 dollar fatet for å være lønnsomt med åtte prosent avkastningskrav. Vi tror på ytterligere kostnadkutt, og at investeringsbeslutningen kan gli over i 2018. Men da vil det være et av de ti største prosjektene internasjonalt, sier Boroujerdi.

Han anslår videre at det vil bli boret 35 letebrønner på norsk sokkel i år, og at flere av dem kan gi stor ressurstilvekst, spesielt brønnen i gigantstrukturen Korpfjell nær russergrensen. 

STATOIL ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norge Oljedirektoratet Norsk Statoil Barentshavet Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer