Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Carlos Slim er en av verdens åtte rikeste. Disse åtte eier nå like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning. Foto: HENRY ROMERO/Reuters/NTB Scanpix
Carlos Slim er en av verdens åtte rikeste. Disse åtte eier nå like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning. Foto: HENRY ROMERO/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Verdens åtte rikeste eier like mye som verdens fattigste halvpart

Åtte menn eier like mye som halvparten av jordens befolkning, ifølge Oxfam. Skillet mellom fattig og rik har aldri vært større enn i dag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Rikdommen verdens 3,6 milliarder fattigste eier tilsvarer de samlede verdiene seks amerikanere, en spanjol og en mexicaner sitter på, ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen. 

De åtte rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg, Inditex-grunnlegger Amancio Ortega, investor Warren Buffett, Mexicos Carlos Slim, Oracles Larry Ellison, tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg og Jeff Bezos, som startet Amazon.

Gates har ifølge Reuters økt formuen med 50 prosent til 25 milliarder dollar (over 210 milliarder kroner) siden han gikk av som Microsoft-sjef i 2006.

I 2015 eide de 62 rikeste like mye som den fattigste halvdelen.

Den økende ulikheten kan føre til større ustabilitet, advarer organisasjonen før Verdens økonomiske forum (WEF) starter i alpebyen Davos. 

- Uanstendig

Oxfam skriver i rapporten «En økonomi for de 99 prosentene» at stadig flere ikke finner seg i dagens situasjon, og den ber verdens politiske og økonomiske elite om å faktisk gjøre noe med det, ikke bare komme med tomme ord og late som om de er opptatt av ulikheten. Oxfam bygger tallene i sin rapport på data fra Swiss bank, Credit Suisse og Forbes

– Det er uanstendig at så mye rikdom er i hendene på så få, når én av ti overlever på mindre enn to dollar om dagen, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

Forrige uke la WEF fram rapporten Global Risk Report 2017, hvor forumet trakk fram økende ulikhet i inntekt og formue som trussel nummer én de neste ti årene. 

WEF advarte i rapporten mot «mangel på solidaritet» mellom de rikeste og de som er lenger ned på rangstigen – noe som også vises i praksis under toppmøtet, der verdensledere bor på luksushoteller mens hotellansatte og servitører bor på femmannsrom med køyesenger, ifølge The Guardian.

Fordelingspolitikk Bill Gates Jeff Bezos Mark Zuckerberg WEF Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.