Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utviklingen i USA vil kunne påvirke verdensøkonomien positivt i år, mener IMF. Bildet er fra prøvene foran innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president fredag denne uken.  Foto: Mandel Ngan/Afp/NTB Scanpix
Utviklingen i USA vil kunne påvirke verdensøkonomien positivt i år, mener IMF. Bildet er fra prøvene foran innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president fredag denne uken.  Foto: Mandel Ngan/Afp/NTB Scanpix les mer

Makroøkonomi

Nye prognoser fra IMF: 2017 blir året det snur for verdensøkonomien

Veksten løftes blant annet av bedre utsikter i amerikansk økonomi, mener Det internasjonale pengefondet IMF. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

2017 blir året det snur for verdensøkonomien, ifølge oppdaterte prognoser som Det internasjonale pengefondet IMF la frem mandag.

Etter to år på rad med fallende vekstrater, er det utsikter til at veksten vil bli gradvis sterkere i år og til neste år, ifølge fondets januaroppdatering av prognoserapporten «World Economic Outlook».

Ifølge estimatene som ble lagt frem mandag endte fjoråret med en vekst på 3,1 prosent, det svakeste siden finanskriseåret 2009. I år vil veksten bli på 3,4 prosent og til neste år vil den ta seg ytterligere opp til 3,6 prosent.

Modne økonomier vokser

Prognosene for utviklingen i verdensøkonomien er uendret sammenlignet med forrige rapport, som ble lagt frem i oktober i fjor. Bidragene fra fra de modne økonomiene ser imidlertid ut til å bli sterkere enn tidligere, samtidig som vekstanslagene for flere store fremvoksende økonomier er justert noe ned. 

– Utviklingen siden i fjor sommer indikerer et noe sterkere vekstmomentum på vei inn i det nye året i flere viktige økonomier, sier IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld i sin innledning til en pressekonferanse mandag.

Han peker på at en stor andel av bedringen både i år og neste år fortsatt skyldes bedre utvikling i noen store fremvoksende markeder og lavinntektsøkonomier som slet tungt i 2016.

– Men når det er sagt, så tror vi nå at mer av løftet vil komme fra bedre utsikter i USA, Kina, Europa og Japan sammenlignet med vårt syn i oktober.

Usikker på Trump-effekt

Utsiktene for de modne økonomiene er oppjustert for både 2017 og 2018, noe som gjenspeiler noe sterkere aktivitet i andre halvdel av 2016, så vel som utsikter til finanspolitisk stimulans i USA, understreker fondet i oppdateringen.

USAs økonomi er ventet å vokse med 2,3 prosent i år og 2,5 prosent neste år, noe som innebærer at vekstprognosen er oppjustert med henholdsvis 0,1 og 0,4 prosentpoeng sammenlignet med forrige anslag fra oktober.

I oppdateringen understreker IMF at det likevel er mye usikkerhet rundt politikken til USAs påtroppende president Donald Trump og konsekvensene det kan ha for verden samlet sett.

Sjeføkonom Maurice Obstfeld peker på at det på det nåværende tidspunkt ikke er klart hvor stor økning i pengebruken amerikanske myndigheter planlegger fremover og at det derfor er usikkerhet rundt effektene dette vil ha på samlet etterspørsel, potensiell vekst, budsjettunderskudd og dollaren.

– Derfor er det en større opp- og nedsiderisiko enn normalt for denne prognosen, sier Obstfeld.

«Antagelsene som ligger bak prognosene bør være mer håndfaste innen aprilutgaven av World Economic Outlook, etter hvert som det blir mer klarhet rundt amerikansk politikk og dens betydning for den globale økonomien», skriver fondet i prognoseoppdateringen.

Årets vekst i eurosonen, Storbritannia og Japan er også oppjustert sammenlignet med World Economic Outlook fra oktober.

Sterkere vekst i Kina

Fondet venter en vekst i Kina på 6,4 prosent i år og 6,3 prosent neste år. Årets prognose er dermed oppjustert med 0,3 prosentpoeng sammenlignet med oktober-rapporten. I India ventes veksten nå å bli 7,2 prosent i år, noe som er en nedjustering på 0,4 prosentpoeng fra oktober-anslaget på 7,6 prosent. 

«Vekstutsiktene er blitt marginalt forverret for fremvoksende markeder og utviklingsøkonomier, hvor finansielle forhold er blitt vanskeligere. De kortsiktige vekstutsiktene for Kina er revidert opp på grunn av forventede stimulanser, men revidert ned for flere andre økonomier, spesielt India, Brasil og Mexico», heter det i prognoseoppdateringen.

Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.