Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
FILE PHOTO: A general view of Davos during the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 22, 2016. REUTERS/Ruben Sprich/File Photo Foto: RUBEN SPRICH
FILE PHOTO: A general view of Davos during the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 22, 2016. REUTERS/Ruben Sprich/File Photo Foto: RUBEN SPRICH les mer

Utenriks

Trump setter preg på programmet i Davos

Donald Trump ligger an til å bli et dominerende tema både på seminarene og i den uformelle praten ved kaffemaskinene på Verdens økonomiske forum.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forumet begynner tirsdag og avsluttes fredag, samme dag som Trump tas i ed som ny president i USA.

At han dermed blir et tema også i Davos, er ikke så merkelig, mener utenriksminister Børge Brende (H), som selv har vært direktør i Verdens økonomiske forum (WEF).

– Hvert fjerde år er det skifte av amerikansk administrasjon, og da preges jo Davos av det. Men det er nok større interesse rundt dette nå enn det var for fire år siden da Barack Obama ble gjenvalgt, sier Brende til NTB.

På programmet

Brende påpeker at det er flere arrangementer på det offisielle programmet i Davos som dreier seg om hvilken politikk USA vil få med Trump som president, og hvilken rolle USA vil spille i verden framover.

– Det er jo stor interesse knyttet til hvilken politikk USA vil føre framover på viktige områder, både utenrikspolitisk, sikkerhetspolitisk, klimapolitisk og økonomisk, sier Brende.

Det er også ventet at Trump vil sende en representant til forumet for å fortelle om hva den påtroppende administrasjonen tenker. USAs utenriksminister John Kerry og visepresident Joe Biden er også på plass.

Vil lytte til populistene

Grunnleggeren av Verdens økonomiske forum, Klaus Schwab, sier i et intervju med nyhetsbyrået AP at han håper Trump én gang selv vil delta.

Populismen må tas alvorlig, mener han.

– Det er viktig å lytte til populistene, og vi har faktisk flere sesjoner der vi tar opp disse spørsmålene. Vi har også representanter fra populistpartier med oss, sier Schwab.

Populistene må likevel finne seg i å dele oppmerksomheten med andre, deriblant Kinas president Xi Jinping, som har med seg den største kinesiske delegasjonen til Davos noensinne.

I tillegg vil mange rette blikket mot London, der Storbritannias statsminister Theresa May skal holde en viktig tale om brexit tirsdag formiddag.

Donald Trump WEF Davos H Børge Brende Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.