Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kinas president Xi Jinping under World Economic Forum i Davos tirsdag.  Foto: Michel Euler / AP / NTB Scanpix
Kinas president Xi Jinping under World Economic Forum i Davos tirsdag.  Foto: Michel Euler / AP / NTB Scanpix les mer

no_topic

Kinas president forsvarer globalisering

Det er feil å gi den økonomiske globaliseringen skylden for verdens problemer, sa Kinas president Xi Jinping i sin tale på Verdens økonomiske forum.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forventningene var høye da Xi talte for en stappfull sal i den sveitsiske alpebyen tirsdag. Mens Donald Trump forbereder seg på å overta som USAs president, deltar den kinesiske presidenten for første gang på møtet som i årevis har vært dominert av vestlige politikere og næringslivsledere.

Her tok han til orde for at globaliseringen har ført til mye positivt. Han sa også at økonomisk globalisering verken kan få skylden for finanskrisen i 2008 eller den syriske flyktningsituasjonen. Men han sa også at den er et tveegget sverd når verdensøkonomien er under et nedadgående press.

– Stenger ute luft og lys

– Ingen kommer til å tjene på en handelskrig, sa Xi i det som tilsynelatende var en kommentar til Trumps varsel om at han vil føre en mer proteksjonistisk økonomisk politikk.

– Proteksjonisme er som å stenge seg inne i et mørkt rom. Vind og regn kan holdes ute, men det kan også lys og luft, sa Xi, som samtidig ba om en mer inkluderende og bæredyktig globalisering.

Xi slo også et slag for klimaavtalen. Han sa at alle land som har signert avtalen, må holde seg til den, en uttalelse som også tolkes som et spark til Trump.

Ifølge XI må dessuten «inadekvate globale institusjoner» bli mer representative.

– Stabiliserende

Etter Trumps valgseier har Kina forsøkt å innta rollen som forsvarer av internasjonale handel. Kinesiske medier har beskrevet Xi som en stabiliserende kraft i verden.

– Jeg har ingen tvil om at Xi vil presentere Kina som åpent, næringslivsvennlig, stabilt, forutsigbart og pålitelig i forhold til en rekke globale temaer, sa François Godement fra tankesmia European Council on Foreign Relations før talen.

Trump har mange ganger kritisert Kina. Han har provosert kinesiske myndigheter kraftig ved å åpne for endringer i USAs Taiwan-politikk.

(©NTB)