Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
DNs næringseiendomspanel: Administrerende direktør Anne Bruun-Olsen (fra venstre) i Cushman & Wakefield Realkapital, partner Stig L. Bech i BA-HR, administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners og administrerende direktør Anne Helene Mortensen i DNB Næringsmegling. Foto: Øyvind Elvsborg
DNs næringseiendomspanel: Administrerende direktør Anne Bruun-Olsen (fra venstre) i Cushman & Wakefield Realkapital, partner Stig L. Bech i BA-HR, administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners og administrerende direktør Anne Helene Mortensen i DNB Næringsmegling. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Næringseiendom

– Kontor-Oslo er superhot

Lave renter, få nybygg, konvertering til bolig, lav ledighet og stor etterspørsel får det ifølge ekspertene til å koke i markedet for sentralt plassert næringseiendom.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Kontor-Oslo er superhot. Markedet er knallsterkt, det drives oppover fra nærmest alle vinkler, fastslår administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners.

 Dagens Næringslivs nye ekspertpanel for næringseiendom mener de fleste pilene peker oppover for moderne, sentralt plasserte kontorlokaler i Oslo-området.

– Jeg tror vi kan se over de neste to–tre årene at vi får en betydelig leieøkning på kontor, sier Bjølgerud.

DNs ekspertpanel

 • DN har hatt et eget panel av eksperter på næringseiendom siden 1988.
 • Hovedmålet er å utarbeide prisstatistikk på kontorleiepriser i Oslo, samt avkastningskrav ved kontorkjøp, basert på medlemmenes kjennskap til inngåtte leieavtaler og transaksjoner i markedet. Eksperter kysten rundt bidrar til prisstatistikk i de nest største byene.
 • Medlemmene i Oslo er:
 • Stig L. Bech (51), advokat og partner i BA-HR. Leder eiendomsteamet, rådgiver for norske og internasjonale næringsaktører innen kjøp, salg, finansiering, utvikling og leie av eiendom.
 • Bård Bjølgerud (51), adm. dir. og partner i Pangea Property Partners, som driver med rådgivning og tilrettelegging innen kjøp, salg og utvikling av eiendom og eiendomsselskaper, i tillegg til kapitalinn­henting og finansiering av eiendom.
 • Anne Bruun-Olsen (53),administrerende direktør og partner i Cushman & Wakefield Realkapital (tidligere DTZ Realkapital) som er et megler- og rådgivningshus for næringseiendom. Driver blant annet med leietagerrådgivning, verdivurdering, analyse og rådgivning ved kjøp og salg av eiendommer.
 • Anne Helene Mortensen (52), adm.dir., i DNB Eiendomsmegling, som tar rådgivningsoppdrag knyttet til kjøp, salg og utleie av næringseiendom. Bakgrunn fra corporate finance og bank.
Vis mer

Panelet møtes halvårlig for å ta temperaturen på markedet. Ekspertene vurderer kontorleiepriser, avkastningskrav, transaksjonsmarkedet og anslår hvilken vei markedet er på vei. 

«Starten av en trend»

Selv om få av de store kontorbrukene i området som defineres som «prestisjelokaler sentralt» har kontraktsutløp nå, gir ferske enkeltkontrakter panelet klokkertro på at leieprisene her vil stige.

– For sentralt beliggende prestisjebygg ligger leienivået litt over sommeren i fjor, og nå skal det merkbart opp, sier Bjølgerud.

– Vi er ved starten av en trend, sier partner i BA-HR Stig L. Bech, som mener leieprisene i toppsegmentet allerede har tatt solide byks oppover, noe som vil gjøre seg gjeldende i statistikkene fremover. 

Panelet viser til flere forhold som skal løfte markedet fremover:

 • Kontorledigheten skal videre ned fra dagens nivå, som ligger rundt 7,5–8 prosent.
 • Rundt 100.000 kvadratmeter næringsbygg konverteres fra kontor til bolig hvert år, og i noen tilfeller til hotell.
 • Rekordlave 80.000 kvadratmeter ble bygget i 2016, trolig enda færre i år.
 • Det skapes rundt 8000–9000 nye kontorarbeidsplasser i Oslo hvert år.
 • Pågangen fra leietagere som vil til sentrum, er stor.

– Mange er opptatt av en sentrumsrepresentasjon – lokaler i attraktive, bymessige omgivelser. Noe som henger sammen med rekrutteringskraft. Dette vil presse ned ledighetsbildet i de sentrale områdene, og vil etter hvert gi en effekt i randsonen, sier Bech.

Bjølgerud er enig:

– Over litt tid vil dette medføre at leienivået i randsonemarkedet også drives opp, men hvor mye, er vanskelig å spå. Den generelle kontorledigheten i Oslo er på vei ned, ikke bare i sentrum. Det vil nok bety at man får betydelig drahjelp i områder som Skøyen, Nydalen, Lysaker og Helsfyr. På Lysaker og Fornebu, som har nesten 20 prosent ledighet i dag, kan man kanskje over tid se en mer normalisert ledighet som er rundt ti prosent, sier Bjølgerud. 

Plassbehovet krymper

Etter stillstand i første halvår 2016 konkluderer panelet med at prisene siste halvår steg i seks av de syv områdene kontoreiendom i Oslo deles inn etter.

– Etter mer eller mindre sideveis utvikling de siste par årene bekreftes trendene vi signaliserte i forrige runde, noe som viser at det er mer trykk i markedet, sier administrerende direktør Anne Helene Mortensen i DNB Næringsmegling. 

Fremover venter panelet en ytterligere økning i leieprisene i fem av syv Oslo-områder.

Administrerende direktør Anne Bruun-Olsen i Cushman & Wakefield Realkapital, mener likevel digitalisering, krav til effektivisering og produktivitetsøkning, i tillegg til at flere større leietagere velger nye og mer fleksible arbeidsformer, vil holde leieprisveksten litt i tømme.

– Jeg tror ikke vi får en markant leieprisøkning så lenge den teknologiske utviklingen gjør at arbeidskraft blir erstattet i stor skala. Fremtidsrettede bygg som tilrettelegger for nye arbeidsformer, prioriteres også slik at arealforbruket per medarbeider går vesentlig ned, sier Bruun-Olsen.

Samtidig peker Mortensen på at det er en optimisme innenfor enkelte bransjer som kan få flere til å bevilge seg litt mer armslag.

– Grunnet en periode med svakere økonomi har mange bedrifter vært mer måteholdne og preget av oppsigelser og reduksjoner. Det har vært en trend, og det ser ut som den kan være i ferd med å snu. Nå er det litt mer optimisme rundt ansettelser igjen, sier Anne Helene Mortensen.


Vi anbefaler også:

Bård Bjølgerud Anne Bruun-Olsen Stig L. Bech Anne Helene Mortensen DNB Næringsmegling Næringseiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.