Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USAs utenriksminister John Kerry avla sitt fjerde besøk i Vietnam denne uken. Kerry tjenestegjorde i landet for USA under Vietnamkrigen. Vietnam er blitt en av USAs tetteste allierte i Asia under Barack Obama, som besøkte landet i 2016. Foto: Alex Brandon/AFP/NTB Scanpix
USAs utenriksminister John Kerry avla sitt fjerde besøk i Vietnam denne uken. Kerry tjenestegjorde i landet for USA under Vietnamkrigen. Vietnam er blitt en av USAs tetteste allierte i Asia under Barack Obama, som besøkte landet i 2016. Foto: Alex Brandon/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Bråstopp for stillehavsdrøm

De asiatiske landene følte de ble oversett under president George W. Bush. Barack Obama lovte en ny tilnærming til Asia. Resultatene har latt vente på seg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Barack Obama gjorde et poeng av at han var den første amerikanske stillehavspresidenten – født på Hawaii. Han har kalt dette århundret for stillehavsårhundret (Pacific Century).

– Det var et velmenende forsøk på å styrke USAs rolle som et ankerfeste for en liberal, regelbasert region orden. Men realitetene satte snart inn. Det viste seg vanskelig å gjennomføre, sier forskningsdirektør Benjamin Herscovitch ved tenkesmien China Policy til South China Morning Post.

Utfordringer i kø

Obamas politikk gikk fra å være en «tilnærming» til en «rebalansering».

– Obama utarbeidet en fornuftig, flerkantet politikk for Asia og de har gjort mye for å heve det diplomatiske nivået. Når han går av vakler den økonomiske pilaren, alliansene er mer utfordrende og regionale institusjoner er ikke rustet til å håndtere Asias mest presserende strategiske utfordringer, sier Herscovitch til avisen.

Obama ønsket at USA skulle komme Kina i forkjøpet og inngå forpliktende handelsavtaler med blant andre Japan, Australia, Singapore og Vietnam. Obama klarte ikke å få den amerikanske kongressen med seg og kastet kortene i fjor høst.

Donald Trump har sagt han vil sende et brev til Kongressen allerede på fredag og informere om at han ikke ønsker å gå videre med handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP).

– Uten TPP kan USA miste initiativet de har hatt i Asia. Kina kan dra nytte av denne situasjonen og trappe opp sin innflytelse i regionen, sier seniorforsker Sugio Takahashi ved National Institute for Defense Studies i Japan til Kyodo.

Redusert rolle i Asia

Fem amerikanske ambassadører i Asia har skrevet et åpent brev til den amerikanske kongressen hvor de advarer om konsekvensene det vil ha for USA hvis Asia etablerer en handelsavtale hvor USA står utenfor.

«Fremtidige generasjoner kan se tilbake på dette som øyeblikket hvor USA valgte å gi fra seg ledelsen i Asia til noen andre, og akseptere en redusert rolle. Et slikt utfall vil være grunn til feiring for dem som favoriserer «Asia for asiater» og statskapitalisme», skriver blant annet Max Baucus, som er USAs ambassadør til Kina og hans kollega, Caroline Kennedy, som ble beordret av Trump om å forlate ambassadørposten i Japan.

De fem argumenterer for at handelsavtalen er bra for amerikanske arbeidere, amerikanske verdier og USAs strategiske interessert.

«Historikerne vil stille spørsmål: Hvorfor valgte USA å gi avkall på den beste muligheten til å utforme Pacific Century», avslutter de i brevet, som er gjengitt av New York Times.

Tidligere ExxonMobil-sjef Rex Tillerson, som er Trumps kandidat til utenriksminister, sa under senatshøringen i forrige uke at han ikke er motstander til avtalen, men at han har visse forbehold. 

Pacific Century Kyodo Trans-Pacific Partnership (TPP) Caroline Kennedy Rex Tillerson Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.