Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg (til venstre) og NHO-sjef Kristin Skogen Lund møttes under NHOs årskonferanse tidligere i januar.  Foto: Elin Høyland
Statsminister Erna Solberg (til venstre) og NHO-sjef Kristin Skogen Lund møttes under NHOs årskonferanse tidligere i januar.  Foto: Elin Høyland les mer

Politikk

Erna Solberg skal reise til Kina med næringslivstopper

Kina og Norge er blitt enige om at den norske statsministeren kan komme til Beijing med full næringslivsdelegasjon så raskt det praktisk lar seg ordne. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det bekrefter Statsministerens kontor overfor DN. 

– Det er uttrykt ønske fra begge parter om å få til et besøk av Erna Solberg til Kina. Vi håper det kan skje før sommeren. Det er også klart at hun da reiser med en full næringslivsdelegasjon, opplyser statssekretær Sigbjørn Aanes. 

Fakta om Kina-Norge-avtalen

  • Kinesiske og norske myndigheter står bak en felles uttalelse om å gjenopprette normale forbindelser. Uttalelsen ble mandag publisert av norske og kinesiske myndigheter.
  • I uttalelsen slås det fast at Norge og Kina hadde et nært samarbeid frem til nobelprisen i 2010 og at forholdet etter dette ble dårlig.
  • Videre heter det at Norge er bevisst kinesernes holdning til pristildelingen og at Norge har arbeidet aktivt for å bringe forholdet til Kina tilbake på rett spor.
  • Gjennom mange samtaler over de siste årene er tilliten mellom de to landene gjenopprettet.
  • I uttalelsen anerkjennes og berømmes Kinas utvikling, Norge omfavner ett-Kina politikken, respekterer Kinas territorielle integritet og vil støtte Kinas interesser. Norge skal ikke støtte handlinger som underminerer Kinas interesser og vil gjøre sitt for å unngå en svekkelse av forholdet til Kina.
  • Begge landene forplikter seg til å utvikle til begges fordel felles handel og samarbeid om kultur, vitenskap, utdannelse og polare strøk. 
Vis mer

Brende også

Like før jul sprakk nyheten om det diplomatiske gjennombruddet, isfronten mellom Norge og Kina var brutt. I den lille måneden som er gått har UD, SMK og ambassaden i Beijing jobbet på spreng for å gjenopprette arbeidet med frihandelsavtalen og alt det andre som ikke har vært mulig å arbeide med. Et statsministerbesøk sto høyt på ønskelisten. Når det nå ser ut til å gjennomføres, er det en bekreftelse på at normaliseringen av forholdet gir resultater. I forkant av statsminister Erna Solbergs besøk, vil trolig også utenriksminister Børge Brende reise over. 

Døråpner

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er svært fornøyd med nyheten.

– Normaliseringen med Kina er åpenbart av stor betydning for norsk næringsliv. Det er viktig at Norge benytter anledningen til både å gjennomføre offisielle besøk til Kina med næringslivsdelegasjon og å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale, skriver Skogen Lund i en epost til DN.

Hun omtaler besøket som en viktig døråpner for næringslivet. 

– Det vil i så tilfelle være viktig med en bredt sammensatt næringslivsdelegasjon på høyt nivå som representerer sektorer der det er stor potensial for økt handel og investeringer med Kina. Jeg tenker da på tradisjonelt store sektorer som sjømat, turisme, maritim sektor, fornybar energi og grønn teknologi, men også medtech og teknologi knyttet til smart cities, skriver Skogen Lund.

Beijing Kina Erna Solberg Børge Brende Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.