Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Japansk storselskap kjøper lisens for norskutviklet medisin. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Japansk storselskap kjøper lisens for norskutviklet medisin. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix les mer

Helse

Norsk medisin solgt for 800 millioner

 Forsker og lege Anita Kåss står bak en medisin som behandler leddgikt, psoriasis og MS. Lisensavtalen for medisinen er nå solgt til et japansk legemiddelfirma og kan bety milliardinntekter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Dette er den største lisensavtalen gjort av et norsk sykehus noensinne, sier administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen i Inven2 til Finansavisen. Inven2 arbeider med kommersialisering av norsk sykehusforskning.

Kåss har utviklet en hormonbasert medisin mot leddgikt, psoriasis og MS, sykdommer som rammer rundt 6 prosent av befolkningen i Norge. Målet er om noen år å ha kjørt nok studier til en FDA-godkjenning i USA og Europa. 

Oppsikt

Testresultater viser ifølge Kåss effekt etter fem dager, mot normalt 12 uker for dagens medisiner på markedet. Det vakte internasjonal oppsikt, og nå har det japanske selskapet Astellas betalte 800 millioner kroner for lisensavtalen til patentet.

Det er også en provisjonsavtale knyttet til medisinen, som både Kåss og sykehuset Betanien, der hun jobber, vil få en andel av.

– Vi eier rettighetene, men Kåss har også rettigheter som oppfinner gjennom en avtale mellom oss. Hvor stort det blir avhenger av om medisinen kommer på markedet, men dit er det fortsatt langt fram, sier direktør Terje Danielsen ved Betanien Hospital i Skien. 

 

Episode 37: Arbeidsplassene som forsvant

Høsten 2014 begynte aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets å telle oljejobber som ble borte. Nå er tallet nådd 50.000. Selv har Erichsrud sagt farvel til jobben som aksjemegler og satser på en karriere innen sport management. 

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Medisiner Betanien Hospital Ole Kristian Hjelstuen Astellas Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer