Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finansminister Siv Jensen (Frp) under LOs finanskonferanse i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) under LOs finanskonferanse i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix les mer

USA

Siv Jensen bekymret for Trumps handelspolitikk

Finansminister Siv Jensen (Frp) er bekymret for hvordan Donald Trumps handelspolitikk og Brexit vil påvirke norsk økonomi.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Selv om det ser bedre ut her hjemme, er det usikkerhetsmomenter og uro rundt omkring i verden. Det gjør oss sårbare, sa Jensen da hun talte til LOs finanskonferanse mandag.

Konsekvensene av Storbritannias beslutning om å gå ut av EU og hvordan den nye amerikanske presidenten vil legge opp sin økonomiske politikk, skaper stor usikkerhet, påpekte hun.

– Faren for en mer innadvendt politikk og økt proteksjonisme utgjør en betydelig risiko for økonomisk vekst både globalt og her hjemme. Vi er en bitte liten åpen økonomi med store naturressurser. Vi er helt avhengig av åpne og velfungerende internasjonale markeder, sa finansministeren.

– Uten adgang til markedene kommer vi til å slite i næringer hvor vi har grunnlag for å vokse, fortsatte hun.

Jensen viste også til faren for økonomisk oppbremsing i Kina og geopolitisk uro som momenter som kan ramme norsk økonomi.

Utenriksminister Børge Brende (H), her på Høyres felleskonferanse for sentralstyret, stortingsgruppen og regjeringsapparatet. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Brende: Ikke overrasket

USAs president Donald Trump sa i valgkampen at han foretrekker bilaterale handelsavtaler fremfor større regionale avtaler, påpeker utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg tar til etterretning at Trump-administrasjonen nå sier de legger hele dette Trans Pacific Partnership (TPP) i fryseboksen. Det var ikke overraskende. Det Trump har sagt gjennom hele valgkampen, er at han ønsker bilaterale handelsavtaler i stedet for disse megaregionale avtalene, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren peker på at TPP ikke først og fremst er viktig for Norge og Europa.

– Men det har vært understreket fra Obama-administrasjonen at dette er viktig for samarbeidet mellom USA og Øst-Asia, og at TPP også har hatt strategiske sider som ikke bare har vært knyttet til handel. Men vi får bare ta til etterretning at Trump-administrasjonen ser annerledes på det, konstaterer Brende.

Siv Jensen Donald Trump Fremskrittspartiet Norge USA
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.