Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En koloni av E.coli-bakterier under mikroskop. I USA ble det første tilfellet med en E.coli-bakterie som bærer genet mcr-1, registrert i mai i fjor. Foto: Reuters/handout/NTB Scanpix
En koloni av E.coli-bakterier under mikroskop. I USA ble det første tilfellet med en E.coli-bakterie som bærer genet mcr-1, registrert i mai i fjor. Foto: Reuters/handout/NTB Scanpix les mer

Helse

«Marerittbakterie» sprer seg i Danmark

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Superresistente bakterier et økende problem i hele verden. En rapport som ble publisert rett før nyttår viste økende forekomst i EU-landene av bakterier som er resistente mot siste skanse-antibiotika.

På grunn av problemet med økt utbredelse av antibiotikaresistente bakterier også i Norge tok Folkehelseinstituttet til orde for å klassifisere antibiotika i egen legemiddelklasse slik man gjør med narkotika.

De mest fryktede bakteriene i dag er de multiresistente tarmbakteriene CPE (Carbapenemase-producing Enterobacteriaceae), som ikke lar seg knekke av noen typer antibiotika. Behandlingsmulighetene begrenser seg ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt til kombinasjoner av eldre, mindre effektive antibiotika med usikker effekt

I Norge ble det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015. Frem til 19. september i fjor er det registrert 30 tilfeller.

Hendelsen med en kvinne som døde i USA i fjor av en uhelbredelig infeksjon forårsaket av en CPE-bakterie er nylig rapportert av den amerikanske helseinstitusjonen Centers For Disease Control and Prevention (CDC), skriver Danmarks Radio på sine nettsider. 

Kvinnen i 70-årene fikk samtlige av de 26 typene med antibiotika mot infeksjoner som legene hadde til disposisjon i USA. Likevel døde kvinnen i august i fjor av infeksjonen hun pådro seg etter at hun brakk lårbenet under et opphold i India. 

Helsemyndighetene i USA har døpt bakterien for «marerittbakterien».

Sprer seg innenlands

Mens man tidligere bare risikerte å bli smittet av CPE-bakterier på ferie i land som India og sørøstasiatiske land, sprer disse bakteriene seg nå i stadig flere land, inkludert Norge og Danmark.

– Vi kan ikke lenger unngå de multiresistente tarmbakteriene ved å holde oss innenfor landets grenser. Nå har vi dem også her hjemme, sier Ute Wolff Sönksen, spesiallege i klinisk mikrobiologi ved Statens Serum Institut, til Danmarks Radio.

For bakteriene er kampen den samme som for pasienter som får en bakterieinfeksjon. De prøver å overleve.

– All antibiotika vi kjenner er utviklet etter de samme prinsippene, og det har gjort det lettere for bakterien å utvikle resistens, sier Wolff Sönksen til DR.

Statsminister Erna Solberg prøver å få FN med på en mer restriktiv bruk av antibiotika for å hindre antibiotikaresistens.

– Jo mer jeg har sett på disse fremtidsscenarioene, jo reddere blir jeg for at vanlige sykdommer som mine besteforeldres generasjon døde av fordi de ikke hadde medikamenter for å hjelpe, skal komme tilbake igjen, sa Solberg til DN i fjor høst.

 

Antibiotika Antibiotikaresistens Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.