Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB håper å tjene penger på Vipps i 2017. FOTO: Javier Auris
Konsernsjef Rune Bjerke i DNB håper å tjene penger på Vipps i 2017. FOTO: Javier Auris les mer

Finans

DNB har brukt 600 millioner på Vipps uten å ha tjent én krone

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB har foreløpig ikke tjent en krone på Vipps. Nå setter han sin lit til «sognepresten i Uranienborg kirke».

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vipps ble lansert med brask og bram 30. mai 2015. Appen som kan overføre penger raskt mellom personer kun ved bruk av telefonnummer, har fått rundt to millioner brukere på det drøye halvannet året siden lanseringen. 

Mer kollekt med Vipps

Populariteten til tross, det er langt fra noen gullgruve for Norges største bank. 

– Vi har brukt cirka 600 millioner kroner på Vipps uten å ha tjent en krone. Man skal være ganske modig som styre og som konsernsjef for å akseptere det. Men nå begynner vi å tjene penger. Nå har andre skjønt at de kan ta imot Vipps. For eksempel sognepresten i Uranienborg kirke: Aldri har han fått så mye i kollekt. Han slipper «hasselet» med kontanter og trenger ikke terminaler. Hva gjør det at DNB får en «cut» av dette når summen til kirken blir høyere enn det den var før, sa konsernsjef Rune Bjerke i et foredrag på Direktoratet for økonomistyring torsdag. 

Skal gå i null i 2017

Da Vipps ble innført forsøkte DNB å ta seg betalt med én krone per transaksjon. Det varte akkurat tre måneder. Så kom Danske Bank med sin MobilePay-løsning uten å ta betalt for transaksjoner. Da ble Vipps gratis også – for forbrukerne. 

Men ikke for DNB. Pengene sendes gjennom Visa og Mastercard, og kredittkortselskapene skal ha en fast prosentsats av beløpet i gebyr. For eksempel må DNB ut med rundt én krone i gebyr i snitt for hver Vipps-transaksjon, har DN tidligere skrevet.

Tar kundens gebyrer

l Bare Vipps oppgir antall transaksjoner i Norge. Det har økt fra 15.000 daglige transaksjoner i juli 2015 til cirka 160.000 i oktober i år.

l På en gjennomsnittsdag blir det overført mer enn 55 millioner kroner gjennom Vipps.

l DNB må betale kredittkortselskapene Visa og Mastercard cirka én krone i snitt pr. transaksjon. Det tilsvarer inntil 20 millioner kroner årlig.

l For mobilbetaling i butikk kan bankene velte kostnaden over på forhandleren. I tillegg må butikkene betale en større prosentsats enn bankene.

l Til sammenligning har Bankaxept et marginalt gebyr for bankkortbetaling på cirka 30 øre pr. transaksjon.

Vis mer

På DNBs kapitalmarkedsdag i november sa konserndirektør Trond Bentestue at Vipps vil gå i null i 2017. 

– Vennebetaling har vært gratis. Ved slutten av 2017 vil vi ha dekket inn kostnadene ved å hente gebyrinntekter fra andre betalingsområder, sa Trond Bentestuen på kapitalmarkedsdagen.

Han lovet investorene at DNB skulle tjene penger på Vipps gjennom blant annet å tilby betalingsløsninger for netthandel, betaling for tog, drosje og andre transporttjenester og i fysiske butikker og restauranter.

DNB ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norge DNB Vipps Trond Bentestuen Nordea Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer