Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Eierfondene bak oljeselskapet Origo i Stavanger har mistet appetitten på norsk olje. Her fra lykkeligere gründerdager for drøyt to år siden med toppsjef Svein Ilebekk (til venstre), UK-sjef Tim Sullivan, finansdirektør Ørjan Gjerde og geofysisk rådgiver Lars Jan Jaarvik. Foto: Tomas Alf Larsen
Eierfondene bak oljeselskapet Origo i Stavanger har mistet appetitten på norsk olje. Her fra lykkeligere gründerdager for drøyt to år siden med toppsjef Svein Ilebekk (til venstre), UK-sjef Tim Sullivan, finansdirektør Ørjan Gjerde og geofysisk rådgiver Lars Jan Jaarvik. Foto: Tomas Alf Larsen les mer

Olje

Eierne har mistet lysten

Det lille oljeselskapet Origo Exploration i Stavanger jakter på nye investorer eller kjøpere etter at eierfondene har mistet appetitten på norsk olje. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da oljeveteranen Svein Ilebekk lanserte oljeselskapet Origo Exploration under oljemessen i Stavanger i 2014, var det med en formidabel finansiell ryggdekning. De internasjonale oppkjøpsfondene Riverstone og GNRI skulle stille opp med 525 millioner dollar i investeringskapital sammen med det statlige investeringsselskapet Temasek fra Singapore.

Siden har eiernes entusiasme tapt seg. I fjoråret ble flere av Origos investeringsforslag klubbet ned. Både Riverstone og GNRI har mer lyst å investere andre steder. Det er disse to som er såkalt ledende investorer i konstellasjonen, og dermed har vetorett.

– Det er bonanza i Nord-Amerika, som er deres hjemmemarked, spesielt for Riverstone. GNRI investerer i andre selskap som fokuserer på kjøp av utbygging og produksjon utenfor Norge, sier finansdirektør Ørjan Gjerde.

– Vi hadde 525 millioner dollar i kommittert kapital. Vi har brukt rundt 15 prosent av det så langt. Det er stopp for å investere mer. Men vi har lisenser, og støtte for dem vi holder på med, men vi får ikke kjøpe nye ting.

Jakter på alternativer

Nå forsøker Origo-ledelsen å finne alternativer. Meglerhuset Arctic er koblet inn som tilrettelegger. Målet er å finne andre eiere, eventuelt å selge eiendeler eller selskapet som helhet.

Origo-ledelsen har for lengst justert strategien. Opprinnelig var Ilebekks plan å lage et leteselskap som skulle bygge opp en portefølje av funn med tanke på videresalg av virksomheten. Ilebekk hadde hatt suksess med den oppskriften i både Revus og Agora. Gjennom oljenedturen de siste par årene har imidlertid interessen for å kjøpe oljefunn stupt. De raske exit-mulighetene finnes ikke lenger. Flere små oljeselskaper ser derfor at de må være med lenger i utviklingsløpene, og løfte funnene frem mot investeringsbeslutning eller helt frem til utbygging. Det koster imidlertid mer penger enn den gamle let-finn-og-selg-modellen.

– Vridningen fra å være et rent leteselskap til å drive med mer utbygging og produksjon, har gjort at våre kapitalkilder har tenkt seg om, spesielt gjennom andre halvår 2016, sier Gjerde.

DN omtalte tirsdag at et titall små oljeselskaper eid av oppkjøpsfond nå posisjonerer seg mot norsk sokkel. Slike oppkjøpsfond, ofte omtalt som private equity- eller PE-fond, forvalter internasjonal risikokapital på jakt etter meravkastning. De ønsker typisk kun å sitte i fem til syv år før de vil realisere gevinst gjennom salg eller børsnotering. Fondene forplikter seg gjerne til å stille med kapital for selskapene de går inn i, såkalt kommittert kapital, men denne forpliktelsen er altså ikke absolutt.

– Slike selskaper kan nok ha kortere horisont enn andre oljeselskaper, men jeg vil ikke avskrive dem som ufordelaktige innslag på norsk sokkel, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

Frist i februar

Gjennom fjoråret jobbet også Origo med flere transaksjoner som skulle være i tråd med den nye strategien etter at den rene letestrategien ble oppgitt. Mens oljeselskapet fikk altså nei fra minst ett av eierfondene. På nyåret ble det klart at eierne har lite interesse av prosjektet. Nå vil Origo-ledelsen helst ha en avklaring i februar.

– Vi har ikke en deadline, men vi jobber med korte frister for å få tilbakemeldinger. Vi har lyst til å finne indikasjoner på interesse i løpet av februar, sier Gjerde.

– Hva er det verste som kan skje?

– Worst case er at vi ikke får investere noe. Da må vi bare levere på det vi har av lisenser. Vi har ikke noen store arbeidsprogrammer. Vi har en brønn på slutten av året i UK. Ellers har vi relativt begrenset med løpende forpliktelser.

– Var det overraskende det som skjedde?

- Ja, det må vi kunne si. Det var på ingen måte etter planen. Det var overraskende, og kom relativt brått.

Stavanger Singapore Nord-Amerika Svein Ilebekk Origo Exploration Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.