Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Administrerende direktør Jørn Lyseggen i Meltwater føler det Amerika han elsker har fått et kraftig slag, og maner til samarbeid.  Foto: Linus Sundahl-Djerf
Administrerende direktør Jørn Lyseggen i Meltwater føler det Amerika han elsker har fått et kraftig slag, og maner til samarbeid.  Foto: Linus Sundahl-Djerf les mer

Politikk

– Som å bruke slegge for å reparere et armbåndsur

Ansatte hos den norske Silicon Valley-gründeren Jørn Lyseggen rammes av Donald Trumps innreiseforbud. De amerikanske gigantene Facebook, Microsoft, Google og Amazon planlegger felles protest. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En rekke amerikanske gigantselskaper har allerede reagert offentlig på at president Donald Trump fredag innførte et 90 dagers innreiseforbud mot flyktninger og reisende fra syv land med muslimsk majoritetsbefolkning. 

Blant dem som reagerer er norske Jørn Lyseggen, gründer av Silicon Valley-selskapet Meltwater, som er et av verdens største selskaper innen medieovervåking. I et blogginnlegg til sine ansatte beskriver han hvordan han emigrerte til USA i 2005, og merket hvor lite folk brydde seg om rase, religion eller historie.

– Villigheten til å gi alle en sjanse er en amerikansk verdi som har formet landets historie, og har dannet grunnlaget for en av verdens mest suksessrike økonomier, og skapt en nyskapende entreprenørånd som resten av verden misunner oss. Dette er det som har gjort Amerika stort, skriver han.

Meltwater

Startet av Jørn Lyseggen og Gard Haugen i 2001 som en tjeneste for nyhetsovervåking. Flyttet hovedkvarteret fra Norge til San Francisco i 2005.

Er blitt et av verdens største medieovervåkingsselskaper, med 44 kontorer i 20 land og mer enn 23.000 kunder i 108 land, ifølge selskapets nettside.

Vis mer

Lyseggen sier han forstår behovet for sikkerhet, men mener forbudet er feil medisin. 

– Muslimforbudet er som å bruke en slegge for å reparere et armbåndsur, skriver han.

Meltwater har ansatte som direkte rammes av forbudet, og Lyseggen understreker at selskapet vil hjelpe, og ber folk som har spørsmål ta kontakt med HR-direktøren.

– Trumps immigrasjonsforbud fra syv muslimske land var et knusende slag mot det Amerika jeg har lært å elske, skriver han.

Protest og hjelp

Ifølge Bloomberg arbeides det med et felles brev til president Donald Trump blant USAs gigantselskaper. Facebook, Microsoft, Google og Amazon er med, samt selskaper innen finans, industri, energi og forbruksvarer. Det er ennå ikke klart hvem som vil signere, men målet er å sende et åpent brev denne uken, sier en kilde til Bloomberg.

«Vi deler ditt mål om å sikre at vårt immigrasjonssystem er i tråd med dagens sikkerhetsbehov og holde landet trygt. Men vi er bekymret for at ditt dekret vil påvirke mange visainnehavere som jobber hardt her i USA og bidrar til landets suksess, heter det i et utkast.

Bloomberg understreker at brevet kan bli endret, og kanskje aldri blir publisert.

Tilbyr hjelp

Utkastet appellerer også til USAs tradisjon for medmenneskelighet, og tilbyr hjelp til å lage systemer for å filtrere flyktningstrømmen, uten å blokkere den helt. De tilbyr også hjelp med å løse situasjonen for såkalte «drømmere», flyktninger som er kommet til USA som barn under et program satt opp under Barack Obama i 2012 som kan gi toårige fornybare arbeidstillatelser.

Brevutkastet avsluttes med en appell om at Trump må bruke selskapene som signerer som en ressurs for å nå politiske mål for immigrasjon samt støtte amerikanske bedrifter og reflektere amerikanske verdier.

Maner til samarbeid

Lyseggen skriver i sin blogg at de i selskapet har folk som stemte på begge presidentkandidatene, og at han mener alle ønsket det samme – et bedre Amerika.

– Vi må jobbe samme og sørge for at politikere, inkludert presidenten, holder sine løfter, gjør gode gjerninger og beveger landet i en netto positiv regning. Det er vår rett som frie borgere i et fritt samfunn, og skjønnheten i et demokrati, avslutter han. 

USA Donald Trump Facebook Microsoft Google Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.