Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tilfreds. Næringsminister Monica Mæland registrerer at flere bedrifter søker støtte til egen satsing på forskning og utvikling. Foto: Øyvind Elvsborg
Tilfreds. Næringsminister Monica Mæland registrerer at flere bedrifter søker støtte til egen satsing på forskning og utvikling. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Teknologi

Her er skattefradraget Mæland gjerne punger ut for

Stadig flere bedrifter søker skattefunn-støtte til sine forsknings- og utviklingsprosjekter. – Fantastisk, sier næringsminister Monica Mæland.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Dette er fantastisk. Skattefunn er den beste av de offentlige støtteordningene for å få til innovasjon, sier næringsminister Monica Mæland.

Skattefunn-ordningen gir skattefradrag i milliardklassen for bedriftenes egeninnsats med å utvikle noe nytt.

Antallet søkere steg med 19 prosent fra 2015 til 2016, viser ferske tall. Det kom inn 4570 nye søknader i fjor. Med avslagsprosent på 17 ble 3656 søknader dermed godkjent, mot 3081 året før. 

– Antall søknader har økt med hele 74 prosent fra 2013 til 2016, sier Mæland.

Hun mener flere år med styrkede budsjetter, mer arbeid for å gjøre skattefunnordningen kjent og særlig et større behov for å utvikle nye produkter og tjenester etter oljenedturen ligger bak.

Store tall

I 2016 var det vel 6900 aktive, godkjente skattefunnprosjekter. Disse hadde budsjetterte totalkostnader for bedriftenes forsknings- og utviklingsaktiviteter på vel 26 milliarder kroner. Den tilsvarende budsjetterte verdien av skattefunn-fradragene var 4,7 milliarder kroner.

Skattefunn-prosjektene er oftest flerårige, samtidig som verdien av fradragene først fremkommer endelig i de årlige etterskuddsvise skatteoppgjørene. Øyeblikksbildet av effekt for et enkelt år kan derfor være vanskelig å gi.

Det er Oslo som har de fleste pågående forsknings- og utviklingsprosjektene med skattefunn-støtte – i alt 1440 i 2016. På de neste plassene følger Rogaland (829) og Akershus (671). Motsatt hadde Finnmark 49 skattefunn-prosjekter, Svalbard ett.

– Tallet for Rogaland viser nettopp det store behovet der nå, sier Mæland.

De fleste skattefunnprosjektene er innenfor ikt-, olje og gass.

  Statens kostnad for skattefunn-bistanden er anslått til 3,2 milliarder kroner i 2017-statsbudsjettet. Den omfatter både mindre inntekt på grunn av skattefradragene og direkte utbetaling av beløp tilsvarende fradragsverdien for bedrifter som ikke er i skatteposisjon.

Virker

Statsråden er overbevist om at skattefunn virker og rettferdiggjør de offentlige milliarduttellingene.

– Det ser vi av SSBs store evaluering. Populært utløser en krone fra staten to fra bedriftene og gir syv kroner i økt verdiskaping, sier hun.

Mæland mener også skattefunn gir best effekt på innovasjon og næringsutvikling av alle de offentlige stimuleringstiltakene.

– Det er fordi ordningen er rettighetsbasert og gjelder over hele landet, sier Mæland.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
skattefunn Monica Mæland Forskning Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer