Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. Foto: Per Ståle Bugjerde
Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Eiendom

Tror unge må ut av Oslo

Grethe W. Meier, sjef for Privatmegleren, anbefaler unge boligkjøpere å kaste blikket på kollektivknutepunkter utenfor bykjernen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Boligmarkedet koker og prisene i Oslo har steget med 23 prosent det siste året. Fredag morgen kommer tall for prisutviklingen i januar. Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren var blant dem som ga aller friskest prognoser i fjor, men heller ikke hun klarte å spå at det skulle stige så mye som det gjorde i 2016. 

Profil

Navn: Grethe W. Meier

Alder: 51

Stilling: Administrerende direktør i Privatmegleren, en av landets tre største meglerkjeder.
Aktuell med: Fersk boligprisstatistikk for januar legges frem fredag.

Vis mer

Hvordan tror du tallene for boligprisene i januar vil se ut?

– Jeg tror tallene vil vise ytterligere prisstigning, spesielt kraftig i Oslo, fordi det er så lite boliger ute til salgs. Jeg kommer akkurat fra Trondheim der det også er under halvparten ute av det som er normalt. Det er så tørke på boliger nå at jeg tror det vil presse prisene ytterligere.

2 Hvordan tror du boligmarkedet i Oslo vil utvikle seg i 2017?

– Jeg forventer 15 prosent prisstigning i Oslo, det til tross for den veksten vi har hatt på 23 i fjor og til tross for tiltak fra banker og Finanstilsyn fordi det er så lite boliger til salgs. Jeg tror vi får en veldig sterk prisstigning første halvår, så tror jeg det vil roe seg utover høsten. Det er selvfølgelig ikke bra når vi snakker om en prisstigning på 40 prosent på to år. Jeg frykter også at prisstigningen forsterker at det blir færre boliger til salgs, fordi de som skal selge vil kjøpe først, og så får man ikke kjøpt noe og så blir man sittende på gjerdet.

3 Hva utviklingen for øvrig i landet?

– Det er en del som sier at markedet er litt tregt enkelte steder, men vi ser veldig bevegelse i Stavanger blant annet der både priser og volum er på vei opp igjen, så jeg tror Rogaland er helt friskmeldt. Hyttemarkedet der er jo også veldig bra. Trondheim ser nå bra ut, Bergen er bra, og det er god trafikk i byene i Østfold og Vestfold, så for meg ser det ut som det vil bli et bra marked jevnt over, med unntak av Oslo. Jeg kaller oslomarkedet regnfylt, for det markedet vi har i Oslo nå er ikke sunt. Jeg håper skydekket løser seg opp slik at vi får flere boliger til salgs, for markedet nå er stappfullt av skyer for dem som skal inn i det.

4 Unge mennesker kan sitte igjen med følelsen av at barrierene for å komme inn i boligmarkedet blir uoverstigelige. Finnes det noe trøst å gi?

– Det med at man nå kan kjøpe en andel i en leilighet er veldig positivt, jeg tror vi kommer til å se mer av det. Jeg tror vi vil se flere kreative løsninger, men så lenge det ikke kommer flere tiltak fra der man prioriterer de unge, så tror jeg nesten ikke det vil bli mulig for ungdom å komme seg inn i Oslo-markedet uten hjelp. Skal du kjøpe bolig vil jeg anbefale å kjøpe litt lenger ut av byen nær kollektivknutepunkter. Jeg tror randsonene rundt Oslo vil bli attraktive fremover. Pendlerbyene rundt vil tilhøre Oslo om noen år, jeg ville tenkt litt mer i de baner om jeg var ung, sier Meier.

5 Hva tenker du om eiendomsmeglernes rolle fremover etter hvert som digitalisering og roboter tar over mange av eiendomsmeglernes tidligere oppgaver?

– Det kommer til å komme mange «selge selv»- løsninger, samtidig viser alle trendforskning at vi forbrukere er villig til å betale for en del tjenester, og det ser ut som mange fremdeles er villig til å betale for eiendomsmeglere, men vi kommer til å gjøre en litt annen jobb. Det krever omstilling, men at det er behov for meglere i fremtiden er jeg 100 prosent sikker på.

Bolig Boligmarkedet Boligkjøp Privatmegleren Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.