Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Utenriks

Avviser Trumps ønske om øyeblikkelig gjeninføring av innreiseforbud

Donald Trump har fått sitt andre nederlag i retten på to dager. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag utstedte en føderal dommer i delstaten Washington en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet for borgere fra sju land, innført av Trump-administrasjonen. 

Lørdag kveld anket Trump-administrasjonen beslutningen, og ba om at innresieforbudet måtte gjeninnføres øyeblikkelig, i påvente av videre retsprosess. Nå er denne begjæringen avvist, skriver blant andre ABC News

Innreiseforbudet

* USAs president Donald Trump undertegnet fredag 27. januar en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre "radikale, islamistiske terrorister" i å komme til USA.

* Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager. Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid.

* Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

* Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene. Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.

* En føderal dommer i delstaten Washington utstedte 3. februar en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet for borgere fra de sju landene.

* Utenriksdepartementet reverserte 4. februar kanselleringen av opptil 60.000 visum, mens grensemyndighetene fikk beskjed om å slippe inn visuminnehavere fra de rammede landene.

* Samme dag anket justisdepartementet kjennelsen fra Seattle og ba om at den midlertidige forføyningen settes til side mens anken behandles.

(Kilde: AP, NTB)

Vis mer

Kampen fortsetter

Dette er imidlertid bare ett steg i prosessen, som fortsetter de neste dagene. Ifølge ABC News har advokater for Washington State og Minnesota, som brakte saken inn for retten i Seattle, frist til søndag klokken 23:59 lokal tid for å svare på kravet fra det føderale justisdepartementet. Deretter har justisdepartementet frist til mandag klokken 15:00 for å svare på dette.

Brudd med maktfordelingsprinsipper 

Donald Trump gikk knallhardt ut mot dommeren på Twitter etter kjennelsen fredag og kalte ham en "såkalt dommer" og beslutningen for "latterlig". Han kritiserte det at en dommer kan ha slik makt. Dette har fått mange til å spørre om Trump forstår prinsippene for maktfordeling mellom utøvende og dømmende myndighet. 

Nå hevder advokater for justisdepartementet at det er dommeren som går imot prinsippet om maktfordeling, ved å blande seg i noe de mener er utøvende myndighets domene. De argumenterer for at nasjonal sikkerhet er presidentens domene alene, ikke rettens. De sier også at dekretet ikke diskriminerer enkeltreligioner, kun opprinnelsesland, og at disse landene er pekt som land som støtter terror også av tidligere administrasjoner. 

Rudi Giuliani har forklart hvordan Trump ønsket seg et "muslimforbud" og ba om en måte å gjøre det lovlig. Giuliani forklarte i et intervju med Fox at løsningen ble å fokusere på risiko istedenfor religion (se video av forklaringen her).

Justisministeren i staten Washington Bob Ferguson kalte fredag dommen for "historisk" og "viktig". 

 - Den setter en stopp for president Trumps grunnlovsstridige og ulovlige dekret, sa han. 

Donald Trump Washington, D.C. Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.