Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Donald Trump (f.h) og Mike Pence sin administrasjon planlegger innstramninger i visumreglene for eksperter. Det tror mange vil ramme Silicon Valley-selskaper hardt, her representert i et møte 14. desember ved Sheryl Sandberg (Facebook), Larry Page (Google) og Jeff Bezos (Amazon). Foto: Drew Angerer
Donald Trump (f.h) og Mike Pence sin administrasjon planlegger innstramninger i visumreglene for eksperter. Det tror mange vil ramme Silicon Valley-selskaper hardt, her representert i et møte 14. desember ved Sheryl Sandberg (Facebook), Larry Page (Google) og Jeff Bezos (Amazon). Foto: Drew Angerer les mer

Arbeidsliv

- Kan bli begynnelsen på slutten for Silicon Valley

Trusselen om strengere regler for ekspert-visum får Silicon Valley til å legge kriseplaner, og kan ende med fall fra tronen, tror Carl Fritjofsson i risikokapitalselskapet Creandum. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

It-gigantene i Silicon Valley har reagert kraftig på Donald Trumps innreiseforbud fra syv land – blant annet fordi slike begrensninger hindrer dem i å få tak i de beste hodene. Nå viser det seg at regjeringen jobber med et nytt forslag om å stramme inn reglene for å arbeidsvisa for eksperter, såkalt H-1B-visa.

- Det vil kunne få dramatiske følger og eventuelt bli starten på slutten for Silicon Valley, sier Carl Fritjofsson i Creandum, et av Nordens absolutt fremste risikokapitalselskaper.

Hvert år ansetter teknologiselskaper titusenvis av talenter fra hele verden under denne ordningen.

Søker seg vekk?

Fritjofsson viser til at hendelsene den siste tiden har skjedd brått og skaper stor usikkerhet, som i seg selv er skadelig. Han viser til at Silicon Valley historisk sett har vært svært avhengig av å kunne tiltrekke seg de beste folkene fra hele verden. Ifølge en studie fra the National Foundation for American Policy ble mer enn halvparten av oppstartsselskapene som var verdt mer enn en milliard dollar startet av immigranter.

Fritjofsson tror at andre økosystemer i verden nå begynner å få så stor kritisk masse at de kan true Silicon Valleys posisjon.

-Hvis USA nå stenger grensene så kan det være en katalysator som får talent til å søke seg til andre steder i verden, noe som undergraver Silicon Valley, sier han.

Kina på banen

Blant dem som nå håper å tiltrekke seg mer av verdens smarteste teknologihoder er Kina. 

– Jeg håper talenter fra alle land kan komme til Kina og gi oss en viktigere rolle i verdens innovasjon. Det globale sentrum for innovasjon flytter seg, sier Robin Li, toppsjef i den kinesiske søkemotoren Baidu, skriver Vanity Fair

Li viser til at Trumps nærmeste medarbeider, Steve Bannon, har sagt det er for mange asiatiske toppsjefer i USA og for mange ikke-amerikanere i Silicon Valley.

 – Jeg håper mange av disse ingeniørene vil komme til Kina og jobbe for oss, sier Li. 

Også britiske teknologimiljøer håper de kan få bedre tilgang på talenter innen teknologi, skriver The Telegraph.

Betaler dårligere

H-1B-ordningen i dagens form er imidlertid ikke uten kritikere, heller ikke utenom Trump-leiren. Kritikere påpeker at ansatte som kommer inn på denne måten er frie til å bytte jobb, men at dette kan forstyrre prosessen frem mot en permanent oppholds- og arbeidstillatelse, såkalt «green card» og at dette i praksis kan låse dem til én arbeidsgiver. Undersøkelser har konkludert med at ansatte med slike visa får dårligere betalt enn andre.

Industrien anklages for å misbruke ordningen til å skaffe seg billig arbeidskraft, og at dette også driver ned lønningene til andre ansatte i industrien.

Fordel Canada

Kanadiske teknologiselskaper har allerede bedt myndighetene om å tilby visa til de som blir rammet av Trumps innreiseforbud. Mange håper strømmen av høyt kvalifisert arbeidskraft vil snu og gå nordover. 

Ifølge Bloomberg har selskaper som Google, Microsoft og Amazon allerede kontorer i Canada, der de har ansatte i påvente av tillatelse til å jobbe i USA.

En gruppe oppstartsselskaper har nå gått sammen for å gjøre det enklere å skape datterselskaper og flytte folk til Canada. De har satt opp selskapet «True North» som tilbyr opphold, reise og veiledning for immigrasjon til Canada, skriver Techcrunch. Prisen er relativt stiv – 6000 dollar per person. Målet skal være å beholde folk og bygge videre på miljøet i Vancouver.

Donald Trump Kina Steve Bannon Microsoft Amazon Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.