Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
President Donald Trump er en svært upopulær mann teknologibransjen i Silicon Valley. Her på vei ut av Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix
President Donald Trump er en svært upopulær mann teknologibransjen i Silicon Valley. Her på vei ut av Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

97 selskaper mot Trump

Anført av teknologigigantene har nesten hundre amerikanske selskaper kastet seg inn i kampen mot president Donald J. Trump.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Apple, Facebook, Microsoft, Twitter, Intel, Levi Strauss, Ebay, Netflix og Uber. Dette er bare noen av de 97 selskapene som nå har protestert og engasjert seg i den juridiske kampen mot president Trumps innreiseforbud for mennesker fra sju muslimskdominerte land.

Til retten

Selskapene har sendt inn en såkalt «amicus» i sakene som delstatene Washington og Minnesota har anlagt mot Trump og hans lov. Dette betyr at selskapene, som ikke er direkte part i sakene, stiller seg tilgjengelig for retten for informasjon.

Trumps omstridte innreiseforbud er foreløpig stoppet av dommeren James Robart i Seattle, Washington. Trump-administrasjonen har anket denne kjennelsen, og det er ventet at det startes behandling av denne anken mandag. Endelig dom er ventet i løpet av noen dager.

Presidenten har i løpet av helgen angrepet dommer Robart og hele rettsvesenet i en serie rasende twittermeldinger. Her beskriver han blant annet Robart som en «såkalt dommer», og sier han ikke kan skjønne at en dommer vil sette landet i fare. «Hvis noe skjer, skyld på ham og rettssystemet», tordner Trump.

Trumps innblanding i domstolenes arbeid er helt enestående i moderne amerikansk historie. Det er ikke vanlig at en president angriper en av grunnpilarene i demokratiet, nemlig tredelingen av makt mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt.

Hemmer veksten

Selskapene som nå går imot Trump understreker innreiseforbudet er et brudd med prinsippene om rettferdighet og forutsigbarhet som har styrt immigrasjonspolitikken i USA i hele etterkrigstiden.

De påpeker også at over 200 av selskapene på Fortunes liste over de 500 største selskapene i USA er grunnlagt av immigranter eller deres barn.

Selskapene anfører at immigrasjon og tilgang til kvalifiserte medarbeidere er bra for amerikansk økonomi, og at innreiseforbudet derfor rammer den økonomiske veksten i USA.

USA Apple Facebook Microsoft Intel Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.