Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Sjeføkonom Lars E. Haartveit og administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke på hovedorganisasjonens konjunkturseminar i Oslo onsdag. Foto: Per Thrana
Sjeføkonom Lars E. Haartveit og administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke på hovedorganisasjonens konjunkturseminar i Oslo onsdag. Foto: Per Thrana les mer

Handel

– Det skapes ikke nok jobber

Andelen av befolkningen som er i jobb fortsetter å falle. Og det skjer samtidig som vi står på trappene til en dramatisk utvikling der en tredjedel av dagens arbeidsplasser kan forsvinne, advarer Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det skapes ikke nok jobber, sier Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen.

Hun viser til at andelen sysselsatte i Norge har falt tilbake de siste årene. I enkelte grupper har utviklingen vært dramatisk: Blant menn mellom 25 og 29 år har sysselsettingsandelen falt med hele ti prosentpoeng de ti siste årene, ifølge Virke.

Automatisering og digitalisering

Utviklingen går allerede i gal retning og fremover kan den bli langt mer dramatisk, ifølge Virke-direktøren.

Virke

Nest største hovedorganisasjon i Norge, etter NHO

Representerer 20.000 bedrifter

Organiserer bedrifter i bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdannelse, kultur og frivillighet

Medlemsbedriftene har rundt 225.000 arbeidsplasser

Vis mer

Automatisering og digitalisering vil føre til at mange av dagens tradisjonelle arbeidsplasser forsvinner fremover.

– Ifølge SSB kan én av tre jobber komme til å forsvinne, sier Madsen.

Et stort gap

Hun peker på at bedrifter innen tjenesteytende næringer som helse og omsorg, handel og kunnskaps, tradisjonelt har tatt unna for manglende jobbvekst i andre bransjer. Slik blir det ikke nødvendigvis i like stor grad fremover, siden også disse tjenestenæringene vil bli truffet av digitalisering og automatisering.

– Jeg er optimist og tjenestenæringene er utrolig gode på å omstille seg. Det vi ser er at vi kommer til å se fremvekst av mange nye virksomheter. Det er mange som ønsker å etablere virksomheter. Men mange er små og det kommer ikke til å kunne demme opp for den reduksjonen i jobber som vi ser.

– Det blir med andre ord et stort gap, sier Madsen.

Kan ikke løse alle utfordringene

Madsen mener næringslivet må få hjelp til å skape nye arbeidsplasser.

Virke mener blant annet at det må bli mer attraktivt å investere i nye arbeidsplasser. Samtidig mener organisasjonen at private må få konkurrere med det offentlige på like vilkår og lovverk og innrapporteringskrav må forenkles ytterligere.

– Næringslivet kan ikke løse alle utfordringene alene, sier hun.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer