Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nordmenn drikker mer hvitvin enn før, sier nestleder Mats Erik Strand på Vinmonopolets butikk på Oslo City. Foto: Marte Christensen
Nordmenn drikker mer hvitvin enn før, sier nestleder Mats Erik Strand på Vinmonopolets butikk på Oslo City. Foto: Marte Christensen les mer

Handel

Går mot lysere viner

Stadig flere kjøper lysere og lettere viner. Det selges mindre rødt og mer hvitt av vin. Og akevittsalget hos Arcus fortsetter å øke.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I Vinmonopolets butikk i Oslo City hjelper butikkens nestleder Mats Erik Strand en kunde. Selv har han oversikt over butikkens salg.

– Flere og flere går over til hvitvin og vi selger mer musserende viner, sier Strand.

– Men Norge er fortsatt en rødvinsnasjon?

– Ja, den største andelen av salget er fortsatt rødvin, men når solen kommer frem er det rosévin og hvitvin vi selger mest av. Den mest solgte flasken vi solgte i fjor var en Prosecco-vin, sier Strand.

Alkoholsmell

Tirsdag debuterte vin- og brennevinsaktøren Arcus-Gruppen med selskapets første kvartalsrapport etter børsnoteringen før jul.

 Konsernsjef Kenneth Hamnes i Arcus selger mer akevitt. Foto: Mikaela Berg

Konsernsjef Kenneth Hamnes klarte så vidt å levere et plussresultat for hele 2016 med to millioner kroner.

Arcus melder i kvartalsrapporten om kostnader knyttet til børsnoteringen på 190 millioner kroner, fordelt på 42 millioner i driftskostnader og 148 millioner i finansielle utgifter. De finansielle utgiftene det er snakk om er blant annet utbetalinger til nåværende og tidligere ansatte i Arcus på 120 millioner kroner knyttet til noteringen. Det er disse kostnadene som tynger Arcus-resultatet tirsdag.

Styret i selskapet foreslår å utbetale 100 millioner i utbytte, tilsvarende 1,47 kroner per aksje.

Selger mer hvitt

Arcus er global markedsleder på akevitt med merker som Gammel Opland, Linie, Løiten og Aalborg som tappes på Gjelleråsen utenfor Oslo. Børsnykommeren har også merker som Gammel Dansk, Braastad konjakk og vodkaer som Vikingfjord, Kalinka, Amundsen og Dworek.

I fjor utgjorde den norske omsetningen av vin og brennevin hos Arcus 29 prosent.

– Sverige er størst med omsetningsandel i konsernet på 40 prosent innenfor vin og brennevin, sier kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus.

Selskapet registrerer de samme trendene som Vinmonopolet.

– Vi ser nå en dreining fra fyldige italienske rødviner til lettere rødviner, og til mer hvitvin og musserende, sier kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus.

Han legger til at man konsumerer mer hvitvin.

 – Vi drikker mer hvitvin, rosé og musserende.

Bjørkum sier at de ser tendenser til at kalorimengde og sukkermengde er viktigere for den yngre vindrikker enn de eldre. 

Den mest solgte flasken i Vinmonopolet i fjor og hos selskapets butikk i Oslo City, er en Prosecco Foto: Marte Christensen

Lavt sukkernivå

– Vi tror på nye produkter med lavt nivå av sukker, samt at økologiske og bærekraftige produkter vil bli viktigere for salg av vin til yngre vinkonsumenter. 

Innenfor brennevin understreker Bjørkum at salget av akevitt fortsetter å øke.

– For Gammel Opland, som er Norges mest solgte akevitt, økte vi salget med fem prosent i 2016. Salget av akevitt vokser år for år, og vi ser også økende interesse for produktet i utlandet. Det tysk/østerrikske fagbladet Mixology satte akevitt øverst på årets nye trend, sier Bjørkum.

Salgssvikt

Vinmonopolet registrerer salgssvikt. Mens salget økte med en prosent i 2016 til 81,3 millioner vareliter i fjor, gikk salget ned i januar med fem prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Men nedgangen er egentlig større.

«Det var 26 salgsdager i januar mot 25 i fjor, en mandag og tirsdag mer, en lørdag mindre; kalenderkorrigert salgsutvikling for januar blir dermed en nedgang på cirka minus 9,5 prosent», heter det i en pressemelding fra Vinmonopolet

– Som den øvrige handel hadde vi en tung start på året. Det er nok en kombinasjon av flere forhold, blant annet økt grensehandel, at folk reiser mer og kanskje at folk drikker mindre, sier Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet.

Arcus-Gruppen, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 2582 2471 4,5 %
Driftsresultat (ebit) 239 202 18,3 %
Resultat før skatt 2 102 -98%
Arcus Vinmonopolet Oslo City Mats Erik Strand Norge Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.