Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Trump-teamet sliter. Her er fra venstre USAs president Donald J. Trump avbildet i Det ovale kontor sammen med stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, pressetalsmann Sean Spicer og den nylig avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn under Trumps telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin nylig. Trumps administrasjon er i hardt vær etter en rekke påstander om tette bånd til Russland.  Foto: Andrew Harnik/AP/NTB Scanpix
Trump-teamet sliter. Her er fra venstre USAs president Donald J. Trump avbildet i Det ovale kontor sammen med stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, pressetalsmann Sean Spicer og den nylig avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn under Trumps telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin nylig. Trumps administrasjon er i hardt vær etter en rekke påstander om tette bånd til Russland.  Foto: Andrew Harnik/AP/NTB Scanpix les mer

- Nå sliter Trump. Han befinner seg i en motbakke

Lekkasjene tyder på at etterretningstjenestene mener Trumps Russland-forbindelser truer den nasjonale sikkerhet, ifølge USA-forsker Svein Melby. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De siste dagene har USAs president Donald J. Trump møtt massiv kritikk etter at rapporter i amerikanske medier – basert på lekkasjer og hemmelige kilder i amerikanske etterretningstjenester – om påstått tette bånd til Russland. 

– Nå sliter Trump. Han befinner seg i en motbakke, sier USA-forsker Svein Melbye ved Institutt for forsvarsstudier. 

Trump har både før han blandet seg inn i politikk, gjennom valgkampen og som president hyllet Russlands president Vladimir Putin ved flere anledninger og uttalt at han håper USA og Russland kan ha et godt forhold tidligere. Det er et klart brudd med den amerikanske utenrikspolitiske linjen de siste årene, og spesielt i brudd med tradisjonen innad i hans eget republikanske parti. 

- Lekker som en sil

Avsløringer i Washington Post om at Mike Flynn, Trumps øverste sikkerhetsrådgiver, holdt ulovlige diskusjoner med Russland og snakket usant om samtalene med Trump-administrasjonen, førte til at Flynn måtte gå av denne uken. 

New York Times skriver onsdag at Trump-kampanjen skal ha hatt tett kontakt med russisk etterretning i en periode som strekker seg langt tilbake til presidentvalgkampen i fjor. Under valgkampen måtte en av Trumps øverste rådgivere – den erfarne politiske rådgiveren og lobbyisten Paul Manafort – gå av etter avsløringer om hans bånd til Russland. 

– Det lekker som en sil fra Trump-administrasjonen, ulikt noe jeg har sett tidligere, sier Melby. 

Han ser klare tegn til at amerikanske etterretningstjenester ser på Trump-administrasjonen som en trussel mot amerikanske interesser.

– Lekkasjene tyder på at etterretningstjenestene mener Trumps Russlands-forbindelser truer den nasjonale sikkerhet, sier Melby til DN.

Langer ut mot medier

Trump har langet ut mot mediedekningen av ham de siste dagene. Onsdag sendte han ut en rekke twitter-meldinger der han blant annet mente amerikanske medier drev med «falske nyheter», «gale konspirasjonsteorier» og «blindt hat». Han nevnte spesifikt nyhetskanalene CNN og MSNBC som «unwatchable» – umulige å se på – og kritiserte New York Times og Washington Post for å formidle informasjon han mener er innhentet ulovlig. Han har også kommet med krass kritikk av amerikanske etterretningstjenester i flere meldinger på Twitter, og da Flynn måtte gå av mente Trump at den «virkelige historien» er ulovlige lekkasjer fra Washington. 

– Formelt sett så har han et poeng, sier Melby, og viser til kritikken av etterretningstjenestenes lekkasjer. Disse er til vanlig er underlagt streng taushetsplikt og er tradisjonelt ikke er kjent for store lekkasjer til medier.

Kan endre kurs

Den massive kritikken mot Trump har ført til at han har fremmet et krav om at Russland tilbakefører Krimhalvøya til Ukraina. Russiske myndigheter svarte umiddelbart at dette var uaktuelt fra deres side. 

Det er første gang Trump-administrasjonen og russiske myndigheter har havnet i en offentlig ordkrig. 

– Det kan tyde på at Trump-administrasjonens plan om en utvidet dialog med Putin og Russland må endres, mener Melby.

Det amerikanske justisdepartementet og FBI har undersøkt Trump-kampanjens Russland-forbindelser over tid – og New York Times skriver at de har advart mot dette internt i flere omganger, senest i forbindelse med Flynn-saken. Det skal ikke ha vært funnet noe tegn til ulovligheter, men Demokratene i USA har bedt om ytterligere redegjørelser.

Russiske myndigheter har benektet påstandene om kontakt med Trumps presidentkampanje – og har uttalt at anklagene mot Flynn er en del av en svertekampanje mot landet i USA.

Hør Donald Trump fortelle Bill O’Reilly på Fox News om hva han synes om Vladimir Putin: