Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swebank sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen på Ekebergrestauranten i anledning Andreassens 60-års dag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swebank sammen med sentralbanksjef Øystein Olsen på Ekebergrestauranten i anledning Andreassens 60-års dag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Finans

– Dette er en kursendring for Norge

En klar – men udramatisk – kursendring for norsk økonomi, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank om den nye handlingsregelen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Tiden var overmoden for å endre handlingsregelen. Det er ikke et dramatisk forslag. Vi ligger allerede på tre prosent, så dette vil ikke få noen konsekvenser for statsbudsjettet. Det vil heller ikke føre til kutt i offentlig forbruk. Men det betyr at vi ikke lenger kan øke overføringen fra statsbudsjettet slik som vi gjorde tidligere, sier Andreassen. 

Sentralbanksjef Øystein Olsen foreslo i sin aller første årstale å redusere handlingsregelen til tre prosent. Forslaget møtte den gang umiddelbar motbør fra Ap, som satt med regjeringsmakten. 

Med Frp i regjering

Torsdag, kun timer før Olsen skulle holde sin syvende årstale, etterkom regjeringen  ønsket.

– Siden 2001 har det blitt lagt til grunn en forventet realavkastning på fire prosent i Statens pensjonsfond utland. Vurderinger av forventet realavkastning fra både Thøgersen-utvalget, Mork-utvalget og Norges Bank tilsier at vi fremover må belage oss på lavere avkastning. Det må vi ta inn over oss. Derfor tilpasser vi nå kartet etter terrenget og foreslår å nedjustere anslaget på forventet realavkastning til tre prosent, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

– Det tok sin tid. Og det er litt interessant at forslaget nå legges frem med Frp i regjering. Det viser hvem som sitter med makten i partiet, men også at det er forskjell på å være i opposisjon og posisjon i politikken, sier professor Ragnar Torvik ved NTNU. 

Han applauderer forslaget etter å ha vært kritisk i årevis til regjeringens pengebruk.

– Vi har en regjering som har økt oljepengebruken med 70 prosent. Det er snakk om en voldsom økning. Nå setter regjeringen ned foten og sier «Nok er nok!». Perioden med vekst er over, sier Torvik. 

Festen er over

Swedbank-topp Harald Magnus Andreassen er enig. Han kaller endringen ventet og udramatisk.

– For markedet er dette helt udramatisk, men for Norge er det en kursendring. Oljepengebruken kan ikke øke så raskt som den har gjort de siste årene. Vi er med dette tilbake til intensjonen med handlingsregelen: nemlig ikke å tære på hovedstolen i Oljefondet, sier Andreassen. 

Torvik samtykker:

– Oljepengefesten er over. Den har gjort oss fartsblind. De siste årene har vi ikke diskutert hvor mye oljepenger vi faktisk bruker over statsbudsjettet, men hvor stor økningen skal være fra år til annet, sier Torvik.

Se også:

Arbeiderpartiet Ragnar Torvik Fremskrittspartiet Øystein Olsen Norge Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.