Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jonas Gahr Støre på vei inn til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld. Foto: Gorm K. Gaare
Jonas Gahr Støre på vei inn til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld. Foto: Gorm K. Gaare les mer

Finans

Støre om forslag til ny handlingsregel: – Tidspunktet er pussig

Arbeiderpartiets leder reagerer på at regjeringen foreslår endringer for Oljefondet kun timer før sentralbanksjefens årlige tale.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Tidspunktet er pussig og folk får tenke selv hva som kan være årsaken, sier leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet til DN.

Torsdag kom regjeringen med forslag til endringer i forvaltningen av det såkalte Oljefondet. 

Nyheten ble sluppet etter at regjeringen i all hast innkalte til en pressekonferanse – kun timer før sentralbanksjefens årlige tale.

– Sentralbanksjefen pleier å minne om behovet for «ansvarlig pengebruk». Denne regjeringens pengebruk har ikke vært ansvarlig og med dette utspillet kan de kanskje få oppmerksomheten litt bort fra det, sier Ap-lederen til DN.

Støtter forslaget

Støre mener selve forslaget om å endre handlingsregelen fra fire til tre prosent er godt.

– Arbeiderpartiet mener det er riktig å justere forventningen til Oljefondets realavkastning til tre prosent, sier Støre.

Det er imidlertid flere ting han stusser over.

– Det er påfallende at regjeringen helt på tampen av sin regjeringsperiode rammer inn den fremtidige oljepengebruken etter fire år med rekorder i innfasing, sier Støre.

Han peker på at tempoet i oljepengebruken de siste årene har fått flere økonomer til å advare mot at fondet kan bli tømt for tidlig.

Varslet endring

De første signalene fra Solberg-regjeringen om en innskrenking av handlingsrommet, kom allerede under fremleggelsen av statsbudsjettet for 2018.

Støre reagerer på at det han mener er «et uttrykk for at regjeringen har brukt rekordmye penger på sin vakt og samtidig kuttet i skatter og svekket tilvekstsiden i statsbudsjettet».

– Det naturlige spørsmålet er hvor store skattekutt regjeringen vil gi i neste periode, når de samtidig mener at det kan brukes mindre oljekroner til å veie opp for tapte inntekter. Det må Høyre og Frp avklare, sier Støre.

– Men kommer dette forslaget i realiteten til å gi noen endring?

– Handlingsregelens prinsipp er at vi skal kunne bruke av avkastningen og ikke av fondet i normale tider, og det ligger fast. Men det er riktig å justere tallet fra fire til tre, når all analyse tilsier at fire prosent avkastning er urealistisk, sier Støre.

Han er ubekymret for at den sittende regjeringen strammer inn på kommende regjeringers mulighet til å bruke oljepenger.

– Vi er rede til å ta den jobben og være ærlige på at dette ikke er tiden for å gi titalls milliarder i skattekutt, sier Ap-lederen.

Thon: – En morsomhet

DN møtte investor Olav Thon på vei inn til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale hos Norges Bank torsdag ettermiddag. Thon mener endringene fra regjeringen var som ventet.

Om timingen på regjeringens nyhet om endringer i handlingsregelen, sier han følgende:

– Det var litt spesielt. At det kom 2,5 timer før får vi ta som en morsomhet.

Olaf Thon (t.v.) møtte  Jens Ulltveit Moe da han ankom Norges Bank for å høre sentralbanksjef Olsens tale.  Foto: Gorm K. Gaare

Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen skulle også lytte til Olsen, og støtter også regjeringens innstramming i handlingsregelen.

– Det er i tråd med anbefalingene vi la frem i Mork-utvalget, sier Johnsen.

Også tidligere fiskeri- og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen støtter regjeringen. Han kommer likevel med en liten advarsel om å tukle for mye med innrettingen på bruken av oljepenger.

– Vi må være forsiktig med å endre strukturen. Hver krone som står på fondet vil være svært viktig, sier han.

Sigbjørn Johnsen på vei inn til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Johnsen støtter innstrammingen av handlingsregelen. Foto: Gorm K. Gaare

– Riktig medisin 

Målt i kroner slår derimot Solberg-regjeringen alle rekorder. 

Regjeringen avviser likevel at det ligger en erkjennelse av overforbruk bak tilstramningen.

– Nei. Jeg mener at regjeringen i budsjettene med økt oljepengebruk har vært helt riktig medisin med den situasjonen norsk økonomi har vært inne i. Det at vi nå endrer på forventet realavkastning er jo ikke et signal om at vi ikke skal bruke oljepenger fremover. Det handler om hvordan vi skal forvalte penger, og fortsette å fase oljepenger inn i norsk økonomi, sier Jensen til DN etter pressekonferansen.

Siv Jensen sier til DN at hun mener det var riktig å legge det frem nå, ettersom saken ble ferdigbehandlet først i dag.

– Kan du forstå om enkelte tenker at dette er litt sleipt?

– Sentralbanksjefen er i stand til å håndtere dette, sier Jensen.

Venstre vil stramme mer

Venstre støtter forslaget om innstramning, men vil i tillegg vurdere å stramme inn ytterligere.

– Det er bra at regjeringen strammer inn dagens handlingsregel slik Venstre foreslo allerede i 2014. Det er fornuftig dersom vi også i fremtiden skal ha en bærekraftig velferdsstat. Spørsmålet er om man ikke må foreta en ytterligere innstramning enn det regjeringen legger opp til, sier finanspolitisk talsmann i Venstre Terje Breivik i en melding.

Siv Jensen under torsdagens pressekonferanse på Statsministerens kontor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre Arbeiderpartiet Regjeringen Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.