Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tidligere sentralbanksjef i USA Alan Greenspan frykter konsekvensene av Donald Trumps økonomiske politikk. Foto: Saul Loeb/AFP photo/NTB scanpix
Tidligere sentralbanksjef i USA Alan Greenspan frykter konsekvensene av Donald Trumps økonomiske politikk. Foto: Saul Loeb/AFP photo/NTB scanpix les mer

Utenriks

Greenspan frykter Trump vil drive USAs økonomi tilbake til «skrekkårene» på 70-tallet

Ett begrep fra den tiden får alle økonomer til å grøsse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Optimismen blant markedsaktørene har vært stor etter at Donald Trump inntok presidentstolen i USA, og forventninger om høyere aktivitet i amerikansk økonomi har bidratt til å løfte amerikanske aksjebørser til nye rekordnoteringer.

Ikke alle er enige i at den økonomiske fremtiden ser lys ut.

USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan (91) advarer mot at Donald Trumps økonomiske politikk risikerer å drive landet inn i en ny periode med stagflasjon, som 1970-tallet, skriver the Telegraph og siterer nyhetsbrevet Gold Investor.

Stagflasjon innebærer en økonomi med høy arbeidsledighet og laber vekst i kombinasjon med høy prisstigning, og kalles ofte økonomenes verste mareritt.

Greenspan, som var Fed-sjef mellom 1986 og 2006, mener USAs gigantiske statsgjeld innebærer at myndighetene ikke har råd til hverken store investeringer i infrastruktur eller store skattelettelser, som Trump har lovet, da det vil kunne medføre overoppheting av økonomien og en inflasjon ute av kontroll.

– Fortsatt et åpent spørsmål

I den siste utgaven av nyhetsbrevet Gold Investor skriver Greenspan ifølge The Telegraph at arbeidsledigheten i USA i januar på 4,8 prosent allerede har falt til et nivå der inflasjonspresset vanligvis oppstår.

Greenspan frykter USA kan gå inn i en «destabiliseringsperiode» der inflasjonen stiger kraftig ettersom på grunn av økte lønnskrav i arbeidslivet. Noe som ifølge Greenspan kan føre USA tilbake til «det som skjedde på 70-tallet da vi sist opplevde stagflasjon og det var virkelige bekymringer for at inflasjonen skulle spinne ut av kontroll».

Den gangen ble Fed tvunget til å øke styringsrenten til 20 prosent for å dempe inflasjonen, med den konsekvens at økonomien ble kastet ut i en resesjon og presset opp arbeidsledigheten.

– Jeg håper vi ikke trenger å gjenta den «øvelsen» for å stabilisere systemet, men det er fortsatt et åpent spørsmål, sier Greenspan.

Den tidligere Fed-sjefen, som selv ble beskyldt for å fyre opp økonomien som utløste finanskrisen i 2008, argumenterer også for at regelverket og kapitalkravene til finansbransjen burde vært «mye høyere enn de er i dag».

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer