Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen holdt åpningstalen på Munich Security Conference. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix les mer

EU

Tyskland advarer USA mot angrep på EU

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen advarer USA mot å så splid mellom EUs medlemsland. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Våre amerikanske venner vet at deres tone overfor Europa og NATO har en direkte effekt på fellesskapet på vårt kontinent, sa von der Leyen fredag da hun holdt åpningstalen på den store sikkerhetskonferansen i München.

– Et stabilt og forent EU er like mye i USAs interesse som et stabilt og forent NATO, sa hun.

USAs forsvarsminister James Mattis var blant dem som satt i salen da hun holdt talen. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg (H) var også blant tilhørerne.

Den tyske forsvarsministeren brukte mye tid på å snakke om europeiske forsvarsbudsjetter, som USA krever at må økes.

– Byrdedeling er mer enn hva som kan uttrykkes i euro og dollar. Byrdedeling vil si å stille opp for hverandre, uten unntak. Det betyr at man unngår sololøp, uansett om det betyr at man gjør for mye eller for lite, sa hun.

– Hun hadde et veldig tydelig budskap som jeg tror nesten alle europeiske land i NATO kan stille seg bak. Det er viktig at det er 28 land som står sammen i den alliansen. Da må man ta hensyn til alle de 28. Det er viktig å bygge alliansen bredt, kommenterer Solberg.

Saker som brexit og forholdet til Russland strekker i det europeiske samholdet, fastslår hun.

– Men min opplevelse er at vi hele tida har klart å finne fram til felles ståsteder, sier Solberg.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Europa USA Tyskland Nato EU
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer