Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge snarest må ta initiativ til å bedre forholdet til Russland. Foto: Gunnar lier
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge snarest må ta initiativ til å bedre forholdet til Russland. Foto: Gunnar lier les mer

Politikk

– Man kan ikke på enkelt og bastant vis hevde at Russland bryter folkeretten

Frps Christian Tybring-Gjedde mener Norge må vurdere å lette på sanksjonene mot Russland og slutte å lage et skremmebilde av nabolandet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I en epost til DN og en rekke andre norske medier fredag kom den russiske ambassaden i Norge med en skarp uttalelse om forholdet mellom Norge og Russland.

Ambassaden langer ut mot norske myndigheter og skriver: «Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» er ikke holdbar.»

Russerne mener at norske medier, hjulpet myndighetene sprer et svært negativt og falskt bilde av Russland.

Trådt feil

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde forstår russernes frustrasjon. 

– Vi ser at flere bruker altfor sterke ord om Russland. Det blir en selvoppfyllende profeti. Det ene tar det andre og russerne svarer da med samme skarpe retorikk, sier Tybring-Gjedde.

Han mener at Norge har trådt feil og at Norge ikke har samme interesser som EU.

Fakta om Russland-brevet

  • Avsender er Russlands ambassade i Oslo, fredag 17. februar.
  • Det skarpe brevet beskylder norske myndigheter for «usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk».
  • Russland understreker at forholdet til Norge er «ikke holdbart».
  • Det påpekes at Russland ikke vil påtvinge Norge noe partnerskap.
  • Russland fremholder at sanksjonene er i strid med internasjonal rett, og at de uansett ikke har noen virkning.
  • Beskylder norske myndigheter og norske medier for «propaganda» og spredning av «falske nyheter» om Russland.
  • Brevet avsluttes med at ballen nå ligger hos norske myndigheter.
Vis mer

– Sanksjonene mot Russland ble etter min mening innført litt for raskt og uten at man hadde grundig nok tenkt igjennom hvordan man på et senere tidspunkt skulle kunne la de opphøre. Jeg synes ikke vi har håndtert vårt forhold til Russland på en tilstrekkelig klok måte, sier Christian Tybring Gjedde til DN.

Frps utenrikspolitiske talsmann mener Norge ikke har grepet muligheten til å skape et godt forhold til Russland etter den kalde krigens slutt.

– Vi er naboer av Russland og det er viktig å ha et godt forhold. Vi har en stor kulturell utveksling over grensen på Storskog hvert eneste år. I Kirkenes er det mange russere og mye russisk handelsvirksomhet. Det skaper vennskap og det må vi bygge videre på.

– Velkjente synspunkter

Utenriksminister Børge Brende var fredag på Den internasjonale sikkerhetskonferansen i München.

– Den russiske ambassaden kommer med velkjente synspunkter på europeisk sikkerhetspolitikk og Nato, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen i en uttalelse.

– Må forholde oss til historien

Tybring-Gjedde sier at selv om brevet fra den russiske ambassaden fremstår som en uortodoks form for diplomati, så forstår han at Russland reagerer. 

Han tror brevet er et utslag av en følelse i Russland at de ikke kommer noen vei med Norge på tradisjonelt diplomatisk vis.

– Mener du at Norge bør ha en større forståelse for russerne i Ukraina-konflikten og annekteringen av Krim?

– Ingen bør ha forståelse for at et land annekterer land, uavhengig av begrunnelse og rettferdiggjøring. Når det er sagt, må vi også forholde oss til historien og ikke minst hvordan store deler av befolkningen på Krim forholder seg til det som har skjedd. Det er ikke noe entydig og klart opprør mot Russland der slik jeg har observert. Konflikten i Øst-Ukraina er langt mer komplisert. Man kan ikke på enkelt og bastant vis hevde at Russland bryter folkeretten, sier Tybring-Gjedde.

Nå mener han at regjeringen må ta initiativet til en dialog og rette opp forholde til Russland.

– Vi har ikke nødvendigvis samme interesser som mange andre land i Europa. Norges rolle og diplomatiske jobb nummer en er å forsøke å få til et godt forhold til våre naboer. Vi må ikke være med på å skape et skremmebilde av Russland og være med på en unødvendig skarp retorikk, sier han.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Christian Tybring-Gjedde Russland Børge Brende Ukraina Krim Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer